hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Klinikai kutatások: nincs ellentét a minisztériumok között?

Nincs ellentét a két minisztérium között a klinikai kutatások jövőjét illetően, írja az Országos Sajtószolgálat útján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Mint írják: "A klinikai vizsgálatoknak köszönhetően ma Magyarországon évente mintegy 14-15 ezer ember kap kezelést, és ezzel reményt arra, hogy meggyógyuljon egy olyan betegségből, aminek gyógyításában a korábban alkalmazott eljárások eredménytelennek bizonyultak. A jól szervezett, szigorúan szabályozott magyar rendszer Európában is példaértékű.

A hazai centralizált egészségügy és az egyetlen központi etikai bizottsági vélemény jelenléte mind-mind hozzájárul a klinikai vizsgálatok hazai sikeréhez. Jelenleg Magyarország Európában első helyen áll a klinikai kutatások arányát tekintve, a lakosság számához viszonyítva. Ezért is meglepő, hogy egyes ellenzéki sajtóorgánumok kibékíthetetlen ellentétet vizionálnak az Emmi és az ITM között. A valóság az, hogy nincs ellentét a két minisztérium között a klinikai kutatások jövőjét illetően. Mindkét tárca letette a javaslatát, és a betegek, az emberek érdekében keressük a leghatékonyabb megoldást."

(Engedtessék meg nekünk itt most az a közbeszúrás, hogy az ellentétet nem ellenzéki sajtóorgánumok vizionálják, hanem maga az egészségügyért felelős államtitkár beszélt róla nyilvánosan a Világgazdaság által szervezett I. Innovációs Fórumon, amelyről ide kattintva olvasható a MedicalOnline korábbi tudósítása – a szerk., k. a.)

A közlemény leszögezi még, hogy a klinikai kutatások szerte a világon az egészségügy nagyon precízen szabályozott, szigorú hatósági funkcióval biztosított és világosan szervezett tevékenysége. Ma Magyarországon a klinikai vizsgálatok az onkológia, az immunológiai gyulladásos betegségek és a degeneratív neurológiai betegségek területén a legjelentősebbek.

hirdetés

Könyveink