hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

Klímahelyzet: nem halogatható tovább a nagyjavítás

A múlt héten kirobbant újabb klímaügy kapcsán a Magyar Hang megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), tájékoztatást kérve.

A lap azt kérdezte, jelenleg országosan hány kórház hány műtőjében nincs klímaberendezés, illetve hány olyan műtő van, ahol a meglévő klímaberendezés nem üzemképes. Azt is megkérdeztük, a megfelelő klímaberendezés nélküli műtők közül hányban folynak operációk, illetve hány intézmény jelezte, hogy a hőségre való tekintettel nem képes műtéteket ellátni. Mindezek mellett arról is szerettünk volna tájékoztatást kérni, hogy kezdeményez-e az OKFŐ munkavédelmi és betegjogi vizsgálatokat azokban az esetekben, ahol feltételezhető, hogy szakmai elvárásoknak nem megfelelő körülmények között (például 22-24 foknál melegebb műtőkben) folynak operációk.

Az OKFŐ-től részletekbe menő tájékoztatást nem kaptak, az ugyanakkor közölték, a közelmúltban felmérést készítettek az irányításuk alá tartozó intézményekben lévő klímák helyzetéről, amelynek részletes kiértékelése jelenleg is tart. A válaszból kiderül az is, hogy a felmérés alapján a központi műtők minden esetben klimatizáltak, azt ugyanakkor nem tudtuk meg, hogy mi ezek száma, illetve hogy a nem központi műtőkkel – amelyek száma szintén nem derült ki a tájékoztatásból – mi a helyzet. – A jelenlegi különösen meleg időjárás két intézményünkben okozott fennakadást. A hibák elhárítása folyamatban van a KEF részéről. A folyamatos betegellátás az intézmények közötti helyettesítéssel megoldott. Orvosaink és szakdolgozóink az extrém körülmények ellenére is kitartanak és biztosítják a betegek gyógyítását – közölte az OKFŐ.

A Magyar Hang megkereste a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozó KEF-et is, amely tavaly nyár óta a fővárosi, év eleje óta pedig a vidéki egészségügyi intézmények műszaki karbantartását és üzemeletetését látja el. Válaszuk szerint a feladatok átvételét követően azonnal megkezdték a rendszerek állapotfelmérését, melynek kapcsán átfogó programot indítottak a hűtési rendszerek javítására mintegy húsz intézményben. – A program megvalósítása és a berendezések korszerűsítése a KEF részéről folyamatos – közölte a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. A program részletei, így hogy mely intézményekben folyik korszerűsítés és mekkora forrás áll rendelkezésre, nem ismertek.

(forrás: Magyar Hang)

Könyveink