hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

Több fővárosi kórházban is leálltak az operációk a hőség miatt

Ezúttal a hőség miatt kellett átszervezni az egészségügyi ellátást: kedd óta az Uzsoki utcai kórház valamennyi műtőjében, a budai Szent Jánosban pedig a traumatológiaiban nincsenek operációk, írja a Népszava.

A két intézmény klímaberendezései néhány óra különbséggel hibásodtak meg. Az Uzsoki műtőiben 41,5 foknál, míg a Jánosban 38 fokos hőség után álltak le a beavatkozásokkal és jelezték, nem tudnak beteget fogadni. E két szolgáltató látta el a fővárosi baleseti sérülések negyven százalékát, most ennyivel több beteg hárul a még működő másik három traumatológiai centrumra.

A lap úgy tudja: ugyan mindkét intézmény „havária” helyzetként, azaz azonnal megoldandó feladatként jelezte a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) a meghibásodást, ám megjavítani még nem sikerült. A helyettesítő intézmények kijelöléséről csak csütörtökön intézkedett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Munkavédelmi és betegbiztonsági okokból a műtőkben nyáron sem lehet 20-24 celsius foknál magasabb hőmérséklet. A klíma nélküli műtőkben ugyanis nemcsak az a probléma, hogy néhány óra alatt elfogy a levegő, a helyiség egyre forróbb, egy idő után pedig a bűz – műtéti gázok, váladékok szaga miatt – is elviselhetetlen, de nagyobb a fertőzések kockázata is.

A kórházak klimatizálási problémájára ötödik éve megoldatlan. Legutóbb 2019-ben a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérésére felmérte a hazai kórházak hűtési helyzetét, akkor a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nem volt hűtés. A Népszavának akkor még az MKSZ elnökeként nyilatkozó Ficzere Andrea azt remélte, ha azonnal nem is, de a következő nyárra megoldódhat az intézmények hűtési gondja.

(forrás: Népszava)

Könyveink