hirdetés
hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Klaviatortúra

Nincs már orvosi rendelő, ahol ne lenne jelen a számítógép, bár többnyire csak az egyre növekvő adminisztrációs kötelezettségek elvégzésére. De számítógép nélkül nem lenne CT és MRI sem, sőt ma már mini célszámítógépek dolgoznak nagyon sok más orvosi műszerben is. A számítógép és az internet nemcsak szakmánkban, hanem a mindennapi életben is segítőnk lehet, ha értőn használjuk.

Üljünk hát most a számítógép elé, hogy legyőzendő akadály helyett természetes segédeszközünkké váljon.

Apropó, üljünk. Már az sem mindegy, hogyan. A számítógép ugyanis nemcsak hasznos segítővel gyarapította mindennapi életünket és az orvostudományt, hanem egy új betegséggel is, melynek gyűjtőneve a szakirodalomban:

CRI szindróma betegségek

(Computer Related Injuries). E szindróma számos olyan tünetet foglal magában, amelyet a tartós számítógép-használat okoz. A beteg többnyire nem hozza összefüggésbe panaszait ezzel, így a vizsgáló orvosnak kell gondolnia rá.Leginkább a CRI részeként, néha szinonimájaként is használják az RSI (Repetitive Strain Injury – ismétlődő terhelés által okozott károsodás) kifejezést. Ez igazából nem új fogalom, hiszen a gyakori ismétlődő mozgások izmokat, inakat, ízületeket károsító és tünetképző szerepe régen ismert bizonyos munkakörökben dolgozóknál (gépírók, órások, zenészek, futószalag mellett dolgozók stb.). Használatosak a CTD (Cumulative Trauma Disorder), valamint az MSD (Musculoskeletal Disorder) kifejezések is ezekre a tünetcsoportokra. Előfordul mindezek részeként tendinitis, tenosynovitis, carpalis tunnel szindróma, thoracic outlet szindróma is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Acsai László
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés