hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Klasszikusan vegyes

Életbiztosítás III.

Hosszú ideig az egyik legnépszerűbb „befektetési” formának a klasszikus vegyes életbiztosítás számított. Az elmúlt esztendő azonban törést hozott, a biztosítók vegyes életbiztosításból származó díjbevétele több mint 16 százalékkal csökkent.

Az egyszerű konstrukció, az előre rögzített biztosítási összeg, s nem utolsósorban a kockázatmentesség miatt számos magánszemély bizalmát nyerte el az utóbbi években a vegyes életbiztosítás. A tavalyi esztendő azonban mérföldkőnek bizonyult, a befektetéshez kötött (unit-linked) életbiztosítások átvették a vezető helyet az életbiztosítások között.
Az egyik magyarázat, hogy napjainkban járnak le az 1990-es évek közepén megkötött szerződések, azok pedig, akik felvették a biztosítási összeget, korántsem „hűségesek” a hagyományos konstrukcióhoz. Manapság a befektetéshez kötött életbiztosításokkal – köszönhetően a hazai részvénypiacok szárnyalásának – igen jó hozamokat lehet elérni.
Mi szólhat mégis a vegyes életbiztosítás mellett? A konstrukciónak megvan az az előnye, hogy előre lehet tudni, mekkora biztosítási összegre számíthatunk a futamidő végén. Nincs tehát kockázat, a biztosító által garantált hozamot mindenképpen megkapja az ügyfél, míg a unit-linked esetében biztos hozamról nem beszélhetünk. A klasszikus életbiztosítás fedezete mellett jelzáloghitelt is felvehetünk, ez a lehetőség szinte mind-egyik biztosító kínálatában fellelhető. (Ennél a konstrukciónál az ügyfél a felvett hitel kamatát és kezelési költségét a banknak fizeti, míg a visszafizetendő tőkét egy életbiztosításban halmozza fel. Így tragédia esetén nem veszik el az ingatlan, és ha nem történik baj, a biztosítás lejárati összegének tőketörlesztés fölötti része az ügyfélé.)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
FARKAS BARBARA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés