hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kitudhatók lesznek az örökletes betegségek

Az örökbefogadottak fontos egészségügyi információinak megszerzését is könnyebbé teszi az egyes családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló törvény, melyet hétfőn szavazott meg a parlament – tudósít a hirado.hu.

A jogszabályváltozás szerint bővül a származás megismeréséhez való jog, így a gyámhatóság köteles lesz tájékoztatni a kérelmezőt arról, hogy örökbe fogadták-e, él-e vér szerinti szülője, illetve van-e testvére, féltestvére. Lehetőség lesz arra is, hogy a gyámhatóság a szülő közreműködése nélkül adhasson át anonimizált adatokat, például örökletes betegségekre vonatkozó információkat az örökbefogadott gyermeknek.

Emellett az új szabályozás rögzíti például, hogy az örökbefogadás felbontásakor nem áll vissza a vér szerinti szülők felügyeleti joga, így azonnal lehetőség nyílik arra, hogy a gyermeket másik családba adják örökbe, elkerülve a gyermekvédelmi szakellátásba helyezést. A változások eredményeként kiterjesztették a külföldön történő örökbefogadás elismerését, továbbá a jövőben külföldön, a tiszteletbeli konzulok előtt is lehet majd teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tenni. – olvasható a hirado.hu-n.

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés