hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Kiszagolják a Covidot a labradorok

Csaknem 95 százalékos pontossággal szimatolják ki a koronavírussal való fertőzöttséget az emberi izzadságból Thaiföldön betanított labrador retrieverek, írja az MTI nyomán a hvg.hu.

"A kutyáknak csak 1-2 másodpercre volt szükségük, hogy azonosítsák a vírust" – mondta a projektet vezető Kaywalee Chatdarong, a thaiföldi Chulalongkorn Egyetem kutatója.

Egy perc alatt képesek 60 mintát átvizsgálni a négylábúak. Képesek észlelni a Covid–19-ben szenvedő betegek izzadságában lévő illékony szerves vegyületeket akkor is, ha az illetőnek nincsenek tünetei.

A szakértő kiemelte, a kutyák nem közvetlenül az embereket fogják megszimatolni, hanem a tőlük vett mintákat vizsgálják át.

A világ több országában, így Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Chilében és Ausztráliában is próbálkoznak kutyák kiképzésével a koronavírus-fertőzöttség felismerésére, írja a lap. Európában elsőként a helsinki repülőtéren kezdtek kutyákat alkalmazni a fertőzöttek kiszűrésére, ebben az ügyben Finnország 20-30 országgal működik együtt. Kísérletképpen használnak kutyákat ilyen célra a dubaji nemzetközi repülőtéren is.

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink