hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

 

Tudomány

Kísérleti vérteszt az emlőrák szűrésére

Az elpusztult vagy haldokló ráksejtek DNS-ének azonosításán alapul amerikai kutatók kísérleti tesztje, melynek segítségével majdan vérvizsgálattal lehet megállapítani az emlőrákot.
A Molecular Cancer Research című szakfolyóiratban kedden megjelent tanulmány szerint egy kaliforniai magáncég kutatói kísérleti tesztjükkel az emlőrákos esetek 70 százalékát azonosították, míg 100 százalékos pontossággal állapították meg, ha nem volt tumorja a páciensnek.
 
Mint Howard Urnovitz, a fejlesztő Chronix Biomedical vállalat igazgatója elmondta, a teszt az elpusztult vagy haldokló sejtek DNS-mintázatát képes felismerni. A kutatócsoport 26 emlőtumoros pácienstől és 67 egészséges nőtől származó teljes genom elemzését végezte el. Olyan anyagot kerestek a vérben, melyek a tumor miatti sejthalálozásra utalnak, ilyenkor ugyanis egyes gének túlműködése tapasztalható.
 
A keresés azonban nem egyszerű, hiszen – amint Urnovitz elmondta – a vérben a teljes genetikai állomány megtalálható, az emberi testben pedig naponta több milliárd sejt pusztul el. A kutatók azonban úgy vélik, sikerült megtalálniuk azokat a jellemzőket, melyek az emlőrák azonosításához szükségesek.
 
A teszt még távol van attól, hogy forgalomba hozható termék legyen belőle, ám a szakemberek szerint egy ilyen laboratóriumi vérteszt majdan alkalmas lehet az emlőrák mostaninál gyorsabb, olcsóbb és kevesebb kockázattal járó szűrésére.
 
MTI
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink