hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kincses: Ezt "elbénáztuk"

A friss HVG Portré rovatában Kincses Gyula egészségpolitikust, korábbi államtitkárt kérdezték, aki vállalja a vizitdíjat.

Kincses Gyula egészségpolitikus, korábbi államtitkár neve nemrég úrja forgott a parlamentben, mikor Rétvári Bence államtitkár azt mondta, az ellenzék fizetőssé akarja tenni az egészségügyet, és emögött a 10 párt által közösen támogatott egészségügyi koncepció mögött Kincses áll, aki "büszke a vizitdíj bevezetésére".

Kincses azt mondja, a vizitdíjat vállalja, hiszen akkor egy komplex reform kidolgozásának volt a részese, melynek sok más mellett a vizitdíj is fontos eleme volt.

"Szilárd véleményem, hogy az a reform volt az utolsó esély arra, hogy megakadályozzuk az egészségügy kettészakadását gazdag- és szegényellátásra."

Kincses szerint lehet a jóra azt mondani, hogy rossz, de a számok azt mutatják, hogy a vizitdíj bevezetésekor a lakosság a saját zsebéből jóval kevesebbet fizetett a járóbeteg-ellátásra, mint 2010 után.

"Tehát nem a tízpárti konszenzus tenné fizetőssé az egészségügyet, hanem az „elmúlthétév” tette azzá. Ráadásul a folyamat teljesen spontán, vadkapitalista módon alakul, ami tovább súlyosbítja az esélyegyenlőtlenséget."

Azt mondta, államigazgatási posztot nem vállalna újra, de az egészségügyi ombudsmani hivatal megalapítója és vezetője szívesen lenne. Kincses beszélt arról is, korábban nagy fantáziát látott abban, hogy a gyógyvizekhez orvosi szolgáltatás társuljon.

"A régi bonmot-m szerint a gyógyvízhez a valódi hozzáadott érték nem a lángos, hanem a műtét. De ezt elbénáztuk, a világ elszaladt mellettünk."

További részletek a HVG legfrissebb számának Portré rovatában.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink