hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kínai-magyar egészségügyi szövetség

Mégsem lesz Budapesten kínai kórház, helyette vajaskenyér-túrák indulhatnak a két ország egészségügyi szakemberei számára – idézi a HVG-t a radiologia.hu.

A Semmelweis Egyetem (SE), a Bethesda Gyermekkórház, a fővárosi Uzsoki, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint a Bács-Kiskun megyei gyógyintézmény is csatlakozott a minap ahhoz a szövetséghez, amelynek 11 kínai és számos keletközép-európai egészségügyi intézmény a tagja. A csoporthoz csatlakozott kórházak vezetői szívesen beavatnák kínai kollégáikat az itt folyó munkába, amiért cserébe hazai delegációkat küldenének az ázsiai ország egészségügyének studírozására – idézi a radiológia.hu a HVG hetilapban megjelent írást.

Közel három éve, képviselői módosító indítvánnyal került 2013 decemberében a parlament elé a távol-keleti diplomák elfogadásáról szóló törvény, majd csaknem két évig tartott, amíg elkészült a végrehajtási rendelet. A néhány soros szöveg az akupunktúra, az akupresszúra, a keleti mozgás- és masszázsterápia kínai diplomás bevándorlóinak adott zöld utat a magyarországi hivatásgyakorláshoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) néhány héttel ezelőtt még egy nonprofit vállalkozást is létrehozott HKGYK, azaz Közép- és Kelet-Európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató és Kutatóközpont néven, igazgatásával Szentpétery Olivért bízta meg, aki a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) központosított közbeszerzéseit lebonyolító Egészségügyi Szolgáltató Zrt.-nél volt kereskedelmi igazgató.

Budapesten mindeddig egyetlen kínai kórházat sem sikerült tető alá hozni. Az ezredforduló után a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza ajánlkozott, hogy gyógyközpontot hoz létre „kiegészítő gyógyászati módok” tanítására és gyakorlására, az akkori elképzelések szerint társadalombiztosítási finanszírozással. Azt tervezték, hogy a budai intézmény nemcsak a hazai betegek, hanem a Magyarországon élő, akkor 50 ezresre becsült kínai népesség orvosi ellátására is alkalmas lesz.

Hiába érdeklődtek az Asia Center kereskedelmi központ befektetői a kórházi invesztíció lehetőségéről, a politikai támogatás hiánya kedvüket szegte. A HVG információi szerint egyelőre beérnék egy-egy szakrendelőnek alkalmas ingatlannal a főváros pesti és budai oldalán, amihez egyelőre eredmény nélkül keresett elfogadható helyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

Egy augusztus végi cégbejegyzés pedig azt sejteti, hogy a kínaiak maguk akarják kézbe venni a saját egészségbiztosításukat. A Magyarországi Kínai Közösségi Szolgáltató Zrt. és egy egyszemélyes, most alapított, magyar tulajdonosú biztosításibróker-cég 10 millió forint jegyzett tőkével jegyeztette be a Hungarian Chinese Life & Health Insurance Kft.-t.

 

(forrás: radiologia.hu, HVG)
hirdetés

Könyveink