hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kihalófélben a gyermekorvosi alapellátás

A praxisok drágák, az doktorok idősek, tíz év múlva megszűnhet az egész ágazat, írja a Zoom.hu a Házi Gyermekorvosok Egyesületére hivatkozva.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete csaknem egy éve javaslatcsomagot mutatott be a terület megmentésére.

„Háromnegyed évvel ezelőtt összeállítottunk egy nagy, átfogó munkaanyagot, Megújuló gyermek-alapellátás címmel. Ez minden területre kiterjed, be is mutattuk az államtitkárságnak. Néhány reakció érkezett, de aztán jött a kampány és minden fontosabbá vált. Bízunk benne, hogy ez változik” – mondta a Zoom.hu-nak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője több interjújában is a gyermekgyógyászatot jelölte meg elsődlegesen fejlesztendő területként az egészségügyön belül.

A szervezet azt várja az új kormánytól, vegye figyelembe a gyermekgyógyászat speciális helyzetét, mivel a kollégák sok szempontból más megítélés alá kell, hogy essenek, mint a általános háziorvosok. Póta György kiemelte: őket még senki sem kereste fel a fejlesztésekkel kapcsolatban, ez azonban nem is szokás.

„Régóta csinálom ezt az egészet, tisztában vagyok vele, hogy nem szabad udvariaskodni, nem várjuk meg, hogy ők keressenek bennünket, annyi időnk nincs. Mi keressük fel az államtitkárságot, a közvetlen kérdésekkel ugyanis nyilvánvalóan nem Kásler Miklós foglalkozik majd. Magunknak kell kidolgozunk a szakmánk jövőjével kapcsolatos terveket, a jogi, finanszírozási kérdésekkel is nekünk kell foglalkoznunk. Évek óta bombázzuk például az aktuális államtitkárságot azzal, hogy az a plusz szaktudás, amit a gyermekgyógyász szakvizsga jelent, nincs megkülönböztetve a családorvoslástól” – mondta az érdekvédelmi szervezet első embere.

(forrás: Zoom)
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés