hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Vélemény

Kihagyták a bábákat az otthonszülés jogszabályi egyeztetéséből

Az egészségügyi tárca már a látszatra sem ad. Az intézeten kívüli szülésre vonatkozó jogszabálytervezet (otthonszülés) utolsó szakmai egyeztetésére az Egészségügyi Minisztérium nem hívta meg a bábákat képviselő szervezeteket.
Ennek következtében azok a szakemberek, akikről – többek között – maga a rendelet szólna, nem vehettek részt a jogszabálytervezet megvitatásában.
 
A minisztérium még a látszatra sem ad, hiszen a jogalkotási folyamat demokratikus szabályaira fittyet hányva válaszra sem méltatták a bábák képviselőit, akik szerettek volna meghívást kapni és a szakmai munkában konstruktívan részt venni.
 
A jogszabály szükségességére 18 évvel ezelőtt először éppen a bábákat képviselő szervezetek hívták fel a figyelmet. Felháborítónak tartjuk, hogy éppen azok a szakemberek, akik tudással és tapasztalattal rendelkeznek az otthon szülések kísérésében, nem szólalhatnak meg az őket (is) érintő szakmai munkában. Magyarországon eddig hozzávetőlegesen 3500 nő választotta a szülés kórházon kívüli formáját, amely döntés nem elsősorban az otthoni környezetben való szülésről, hanem az orvos- és betegközpontú modell helyett a bábai modell választásáról szól.
 
Kiadó:
Alternatal Alapítvány
Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
Független Bábák Szövetsége (FBSZ)
Születésház Egyesület
 
Országos Sajtószolgálat
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés