hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kidobták a léghajóból a kiskunfélegyházi kórházat

Csődközeli állapotára hivatkozva a legnélkülözhetőbbnek tűnő feladatot dobta ki "közszolgálati léghajójából" a kiskunfélegyházi  önkormányzat amikor úgy döntött: a továbbiakban nem támogatja a helyi kórházat, melyben ezért október elsejétől megszűnik az aktív ellátás. 

Bár a kiskunfélegyházi kórház sorsa évek óta egy hajszálón függ, eddig mindig sikerült megúsznia a bezárását illetve rehabilitációs, krónikus intézménnyé történő lefokozását. Molnár Lajos átszervezési kísérletét még megúszta az intézmény, az önkormányzat csőd közeli állapota azonban megpecsételte a kórház sorsát.

A kiskunfélegyházi önkormányzat ugyanis10 milliárdos adósságot halmozott fel az elmúlt években, s a hitelező OTP csak úgy volt hajlandó tovább kölcsönre, ha a település radikálisan újjászervezi kiadásait. Ennek esett áldozatául a helyi kórház, amelynek az elmúlt öt hónapban már nem utalták át a működéséhez nélkülözhetetlen, 300 milliós fenntartói támogatást. Amíg jött a pénz, a kórház gazdálkodása nagyjából egyensúlyban volt, az elmúlt időszakban azonban ugrásszerűen nőtt az adósságállomány, amelynek 30 napon túli része ma már eléri a 350 millió forintot.

A 199 ágyas kiskunfélegyházi kórház 103 aktív ágyát közreműködői szerződéssel a kecskeméti megyei kórház veszi át, míg a városi intézmény ugyanennyi rehabilitációs illetve krónikus ágyat kap a megyétől. A csere lényege: megszűnik az aktív fekvőbeteg ellátás a városban. Az intézkedés 200 kórházi munkahelyet érint. Közülük 70-en kiszervezésre kerülő – konyha, takarítás stb. – tevékenységeket végeznek, őket az új cégek remélhetőleg továbbfoglalkoztatják. Ami az orvosokat illeti, nyugdíjazással, illetve a vállalkozói szerződések felbontásával sikerült elkerülni a direkt felmondást, közülük azonban információink szerint senkire sem tart igényt a kecskeméti kórház. A helyi – nevük elhallgatását kérő – források szerint nagyjából 70 ember további helyzete bizonytalan.

Bár a megyeszékhely régóta késznek mutatkozott a feladat átvételére, a hírek szerint ma már nem felhőtlen a szerződéskötés feletti öröm. Szerettük volna erről megkérdezni Svébis Mihály főigazgatót, ám tárgyalásai miatt utolérhetetlennek bizonyult, akárcsak Ficsor József polgármester. Egy biztos: az események eredményeként 50 ezerrel nő a kecskemétiek által ellátandó betegek száma, amely ily módon már eléri a negyedmilliót. Arra a várólisták hossza ad majd választ, a megyeszékhely kórháza képes-e megbirkózni – vagy sem – a többletfeladattal.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink