hirdetés
2024. június. 28., péntek - Levente, Irén.
hirdetés

 

Kiderült, miért nem kapják el egyesek a koronavírust

Hogy a kérdésre választ kapjanak, a University College London kutatói egészséges felnőtteknek adtak be egy kis adag koronavírust – írja a hvg.hu.

A vizsgálatban 36 olyan egészséges felnőtt orrába adtak be egy kis adag koronavírust, akik korábban nem kapták el a fertőzést, és nem is voltak beoltva. A kísérletet 2021-ben, az akkori járványhullám csúcsán végezték el.

A kutatók 16 önkéntes vérében és orrnyálkahártyájában kísérték figyelemmel az immunsejtek aktivitását, hogy a fertőzés előtt, alatt és után a legrészletesebb idővonalat kapják az immunaktivitásról. A résztvevőket később három csoportra osztották: hat embernél tartós fertőzés alakult ki, három ember átmenetileg pozitív lett, de teljes fertőzés nélkül, heten pedig „abortív fertőzést” tapasztaltak. Náluk a koronavírus-fertőzést kimutató tesztek sosem váltak pozitívvá, az immunválaszt azonban ki tudták mutatni.

Utóbbi két csoportnál a kísérlet előtt vett minták azt mutatták, hogy a szervezetükben magas háttéraktivitást mutatott a HLA-DQA2 gén. Ezt az úgynevezett antigénprezentáló sejtekben észlelték. Ezek a sejtek az immunrendszer részei, és képesek arra, hogy a szervezet számára idegen antigéneket feldolgozzák és megmutassák az immunrendszernek, hogy az tudja, mi ellen kell védekezni.

A Nature-ben megjelent publikáció szerint azon emberek szervezete, akiknél magasabb ennek a génnek az aktivitása, hatékonyabb immunválaszt adhat a koronavírus-fertőzésre. Mindez azt jelenti, hogy a fertőzés jó eséllyel nem tudja áttörni a szervezet elsődleges védelmi vonalát. Ez azonban nem jelent teljes immunitást, voltak, akik később mégis elkapták a vírust, írja a hvg.hu.

Fotó: Mufid Majnun on Unsplash
Fotó: Mufid Majnun on Unsplash

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink