hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Ki kell adni a kórházkiürítés adatait

A Magyar Helsinki Bizottság a Kúrián is pert nyert, így az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ki kell adnia a tavaly áprilisi kórházkiürítést elrendelő dokumentumot.

Az ítélet szerint  a Kásler Miklós vezette tárca hiába érvelt azzal, hogy a közadat későbbi döntést készít elő, nyilvánosságra kerülése veszélyeztetné a járvány elleni védekezést, mert alperesként ezt nem tudta konkrétumokkal alátámasztani, írja a 24.

A civil jogvédő szervezet felidézte, hogy 2020 áprilisában előbb a kórházi férőhelyek 50, majd 60 százalékát kellett „felszabadítani”, ami azt jelentette, hogy egyik napról a másikra tettek ki betegeket a kórházakból, sokan szakszerű ellátás nélkül maradtak, ami súlyos megpróbáltatást jelentett betegeknek, családjaiknak. A kormány kommunikációja is ellentmondásos volt. Az Emmi elismerte, volt ilyen utasítás, addig Kásler miniszter egy interjúban tagadta, hogy ő írta elő a betegágyak felszabadítását, a felelősségét igyekezett a szakmai kollégiumokra hárítani. Ehhez képest az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatóját is azért mentette fel a miniszter, mert nem teljesítették a Nemzeti Népegészségügyi Központ – az operatív törzs által jóváhagyott – kiürítési utasításait, azaz a betegek tömeges hazaküldésre vonatkozó ukázt.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink