hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kevesebb a drogszemét és a terjesztőpont

A gyermek-addiktológiai rendszer kialakításával és felépülésközpontú ellátással érnék el a nemzeti drogellenes stratégiában kitűzött célokat.

Nem mindig azok a jó szakemberek, akik a médiában „peckeskednek”, de módszereikkel megbuktak az elmúlt 15-20 évben. A „hangos szakmaiatlanságot le kellett cserélni csendes szakmaiságra” – mondta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) regionális budapesti konferenciáján. Messziről indultak 3 évvel ezelőtt, de a módszertan, amelyben szociális és rendészeti szempontokat is érvényesítenek, meghozta az eredményeket – mondta a kerület vezetője, hozzátéve, 50 százalékkal csökkent a közterületi drogszemét és a terjesztőpont is kevesebb.

Fontosnak ítélte az iskolai prevenciót Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt négy évben jelentősen átalakultak a szokások: az új típusú szerek a társadalom minden rétegében megjelennek és akár halált is okozhatnak. Ezeket nullára kell visszaszorítani – jelentette ki.

A tanácskozáson Török Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára az egyik legfőbb értéknek nevezte az emberi életet és egészséget. Mint mondta, csak egy erős, összetartó közösség védheti meg a fiatalokat a drogtól, ezért is látja a kormány a jövőt a családok megerősítésében. A helyettes államtitkár a nemzeti drogellenes stratégia célkitűzéseként beszélt arról, hogy 2020-ig jelentősen csökkenjen a kereslet és a kínálat, ennek eszközei közé sorolta az új pszichoaktív anyagok jegyzékének bővítését, gyermek-addiktológiai rendszer kialakítását, továbbá a felépülésközpontú ellátást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink