hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Kevés orvos váltott az evára

Az egyéni vállalkozók körében népszerű

Az egészségügyi vállalkozások számára nem bizonyult túl vonzónak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva): mindössze 9,4 százalékuk tért át az új adónemre – derül ki az adóhivatal lapunk számára készített kimutatásából. Általánosságban megállapítható, hogy zömmel a kisebb, átlagosan 2–7 millió forint közötti árbevételű egészségügyi vállalkozások választották az evát.

Az APEH nyilvántartása szerint összesen 14 287 orvos folytat magánpraxist Magyarországon. Közülük a legnagyobb arányban az egyéni vállalkozók váltottak: az idén több mint 11 százalékuk az újfajta átalányadó szabályai szerint számol el. Mint az várható volt, a legnagyobb eszközigényű egészségügyi vállalkozásokat, azaz a fogorvosokat csábította legkevésbé az eva.

A fogorvos vállalkozók alig több mint 3 százaléka döntött az új adónem mellett. Az APEH adatbázisában szereplő 2757 fogorvos-vállalkozás közül csupán 92-en választották az új adót. Az egyéb humán-egészségügyi szolgáltatást végző 4281 vállalkozás egytizede lett evás. Közülük a legnagyobb arányban (12,2 százalékban) az egyszeres könyvvitelű társaságok döntöttek az eva mellett. A legtöbben a közegészségügyi szolgáltatást végzők közül gondolták úgy, hogy megéri idén az evát választaniuk. Összességében 14,5 százalékuk határozott így, az egyszeres könyvvitelű társaságok körében pedig még magasabb, 21,6 százalékos ez az arány. A korábbi adószakértői várakozásokkal ellentétben nemcsak a nyereséges, hanem a veszteséges vállalkozások érdeklődését is felkeltette az eva. Az új adónemre áttért összesen 2101 egészségügyi vállalkozás 13,1 százaléka (azaz 257) korábban negatív eredményt mutatott ki – derül ki a 2001. évi adóbevallásokból. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dutka Noémi
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés