hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Kevés a gyermekeknek a jelenleg ajánlott D-vitamin mennyiség

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics, AAP) jelenlegi ajánlása szerint minden gyermeknek napi 400 NE D-vitaminra van szüksége, azonban ez az adag valószínűleg sok gyermeknek nem elegendő – ezt fejtette ki dr. Carmen D. Tapiador és dr. James L. Rosenzweig június 19-én, az amerikai Endokrinológiai Társaság 2010-es, 92. éves találkozóján.

2008-ig napi 200 NE volt a gyermekeknek ajánlott napi D-vitamin dózis, ezt növelte az AAP 400 NE-re minden gyermek-korosztály számára. (Ez megegyezik a magyarországi ajánlással.) Ismert, hogy az alacsony D-vitamin-szint csontfejlődési zavarhoz, valamint a rák, a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris betegségek és az autoimmun betegségek kockázatának növekedéséhez vezet.

napsutesA kutatók cukorbeteg gyermekek 25-hidroxi-kolekalciferol- (25-[OH]D-) szintjét mérték 12 hónapon át, és a gyermekek egyes csoportjainak táplálékát más-más adagnyi D-vitaminnal egészítették ki. Véleményük szerint eredményeik általánosíthatók, azaz az egészséges gyermekekre is vonatkoznak. Ennek alátámasztásául elmondták, hogy még Floridában is, ahol sok a napsütés, igen nagy az alacsony 25-[OH]D-szintű gyermekek aránya.

A vizsgált gyermekeket nem és életkor (0–5 éves, 6–10 éves, 11 éves vagy idősebb) szerint osztották csoportokba, és külön vizsgálták a négy évszakban mért 25-[OH]D-szinteket. A D-vitamin adásának megkezdése előtt mért szint alapján három csoportot állítottak fel: D-vitamin-hiányos (<20 ng/ml), nem kielégítő D-vitaminnal ellátott (20–29 ng/ml) és kielégítő D-vitaminnal ellátott ((>30 ng/ml). Az egyes csoportok tagjainak 2000, 1000, illetve 400 NE D-vitamin szedését írták elő.

A kielégítő D-vitamin ellátottságú csoportba a gyermekek 18 százaléka (23 személy), a nem kielégítő D-vitaminnal ellátott csoportba 59 százalék (74 személy) és a D-vitamin-hiányos  csoportba 23 százalék (28 személy) tartozott.

A kielégítő D-vitaminnal ellátott csoportba tartozók 400 NE D-vitaminnal történő kezelése megakadályozta a vizsgálat végén mért 25-(OH)D-szint komolyabb csökkenését, de nem is növelte jelentősen azt. A másik két csoport 1000, illetve 2000 NE-vel való kezelése megemelte a 25-(OH)D szintjét. Dr. Tapiador ebből arra következtetett, hogy mindegyik csoportnak többre volt szüksége 400 NE D-vitaminnál.

Az afroamerikai vagy vegyes származású gyermekeknek csak 9 százalékában volt kielégítő a kezdeti D-vitamin-ellátottság, és a D-vitamin adagolás hatására sokkal kevésbé, alig több mint feleannyira emelkedett csak a 25-(OH)D-szintjük, mint a fehér bőrű gyermekeknek.

Amint az várható volt, a 25-(OH)D-szint szezonális ingadozást mutatott, az ultraibolya fény mennyiségétől függően: nyáron volt a legmagasabb, télen a legalacsonyabb.

Mindezek alapján Dr. Tapiador azt javasolja, hogy a gyermekek D-vitamin adagjának meghatározásánál figyelembe kell venni az életkort, az etnikai hovatartozást, az évszakot és a kezelés előtti 25-(OH)D-szintet. Álláspontja szerint télen minden gyermeknek legalább napi 1000 NE D-vitamint kell kapnia, és három gyerekcsoportnak egész évben legalább napi 1000 NE-re van szüksége: az 5 évesnél kisebbeknek, a 10 évesnél idősebb lányoknak és a pigmentáltabb bőrű gyermekeknek.

„Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy sokkal több ember D-vitamin-hiányos, mint azt korábban gondoltuk. Vizsgálatunk is ezt támasztja alá” – foglalta össze dr. Rosenzweig.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medscape Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink