hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Kétmilliárd forintnyi uniós forrással bővítik a Lendület Programot

A Magyar Tudományos Akadémia által elnyert Horizon Europe Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) COFUND pályázatának köszönhetően az MTA Lendület-kutatócsoportjai 5 éven át 35 kiváló külföldi vendégkutatót fogadhatnak egyenként legfeljebb hároméves időtartamra. A több mint 15 éve futó MSCA COFUND program első magyar nyerteseként az MTA ezzel jelentősen erősíti kutatástámogatási portfólióját, és segít fejleszteni a magyar tudományos közösség nemzetközi kapcsolatait.

A Lendület-kutatócsoportok jellemzően szoros együttműködést alakítanak ki szakterületük ismert külföldi kutatóival. Egy-egy kiváló fiatal szakembernek a kutatócsoporthoz való igazolása tovább segítheti ambiciózus kutatási céljaik megvalósítását és a későbbiekben újabb kutatási együttműködések kialakítását. Pontosan ezt az igényt ismerte fel az európai doktori és posztdoktori támogatásokat kezelő Marie Skłodowska-Curie Actions COFUND programja kiírásával. A támogatást elnyerő szervezet arra kap megbízást, hogy ezt a folyamatot katalizálja – vagyis a legkiválóbb kutatócsoportok számára lehetővé tegye, hogy éveken át vendégül lássák a munkájukat legjobban segítő kutatót.

Az ötlet, hogy az Akadémia Lendület Programja alkalmas lehet a COFUND társfinanszírozására a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont egyik Lendület-nyertes kutatójától, Kovács Andrástól származik. A kezdeményezést felkarolta a kutatóközpont főigazgatója, Kiss L. László akadémikus, aki megkereste az elképzeléssel az Akadémiát, és az MTA Titkárságának támogatásával részt is vett a pályázat előkészítésében. Az Akadémia vezetői nyitottak és támogatóak voltak a pályázat benyújtásával kapcsolatban, az MTA titkársági kollégák és külső szakértők munkáját Bőhm Gergely és Balla Andrea titkárságvezetők fogták össze.

A 15 éve elindított Lendület egyik első nyerteseként büszke vagyok arra, hogy tudtam tenni azért, hogy az MTA megerősítse támogatási rendszerét – mondta a csillagász, akinek legfontosabb feladata az volt, hogy a pályázati anyagban az EU-s döntnököknek meggyőzően érveljen amellett, hogy a Lendület Program valóban alkalmas a legkiválóbb kutatócsoportok és kutatási témák kiválasztására.

A kiválóság melletti érvelése és a Lendület Program presztízse is hozzájárult ahhoz, hogy a pályázatot csaknem 90%-osra értékelték egy olyan pontozási rendszerben, ahol a sikert már a 70%-os eredmény garantálta volna.

Az MSCA által támogatott rendszer alapköve a Lendület Program zsűrije, melynek elnöke és szekcióelnökei is támogatásukat fejezték ki a megvalósítással kapcsolatban. Fontos feltétel, hogy ezek a kutatók külföldről érkezzenek, pontosabban az, hogy az előző három évből legfeljebb egy évig kutassanak Magyarországon. (Így külföldön dolgozó magyar kutatók hazacsábítására is van lehetőség.) A vendégkutatókat befogadó intézmények jelenleg a HUN-REN kutatóhálózat intézményei, a BME és az ELTE lehetnek – továbbá, ha az Európai Bizottság és a magyar kormány közti vita rendeződik, a modellváltó egyetemeken működő Lendület-csoportok is részt vehetnek a programban.

A hazai és nemzetközi példák alapján a hároméves vendégkutatói időtartam bizonyult optimálisnak, ezért a pályázaton nyert 2 milliárd forintnyi támogatást 5 éven át összesen 35 vendégkutatónak ítélik oda, egyenként legfeljebb hároméves itt-tartózkodásra. Érdekes lehetőség a pályázatban, hogy az MTA együttműködési megállapodásainak és a befogadó intézmények nemzetközi partneri hálózatának köszönhetően a vendégkutató ezen időszak alatt akár hónapokig más intézményekben, akár cégeknél is töltheti a kutatási idejét, így kapcsolatot teremthet az alapkutatás és az ipari alkalmazások között is.

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink