hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Két lábbal a földön

Évente másfél Magyarországnyi ember egészségéért felelnek a repülőtér ügyeletes orvosai. E tömeg harmada tízezer méter magasban utazik. Speciális munkájának sajátosságairól, a különleges helyzetben alkalmazott sürgősségi megoldásokról beszélgettünk a Budapest Airport Rt. Egészségügyi Központjának vezetőjével, dr. Kende Mihály főorvossal.

 Egyre többen utaznak repülőgéppel, nyilván nem kevés emberről kell gondoskodniuk.
 – 2004-ben majdnem hatmillióan szálltak fel Ferihegyről – 25-30 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Általában egy-két rokon, barát is kikíséri vagy fogadja az utast. Így az elmúlt esztendőben a repülőtéren körülbelül 15 millióan fordultak meg, és ebbe még nem számoltam bele azt a 10- 12 ezer embert, aki a repülőtéren dolgozik.

 Mennyien látják el ezt a hatalmas tömeget?
 – Az Egészségügyi Központ két részből áll, az Egészségügyi és a kisebb Pszichológiai Szolgálatból. Az előbbihez tartozik a Repülésegészségügyi és Elsősegélynyújtó Szolgálat, a Foglalkozás-egészségügyi Csoport és a Szakorvosi Csoport. A Repülés-egészségügyi és Elsősegélynyújtó Szolgálatnál összesen 50 orvos dolgozik, egy időben a két terminálon egy-egy kolléga ad 24 órás ügyeletet. Feladatuk elsősorban a sürgősségi ellátás. Mindkét terminálon egyegy asszisztens dolgozik 12 órás váltásban, a repülőtér területén egy mentőautó áll rendelkezésre gépkocsivezetővel 24 órában. Az OMSZ légimentő-állomása is itt található. A rokkant, segítségre szoruló utasok mozgatását a Segítőkéz mentőszolgálat ápolói végzik. Tavaly több mint 3500 alkalommal nyújtottak orvosi elsősegélyt a terminálokon. A repülőtéren munkaidőben, hétfőtől péntekig Szakorvosi Csoportunk specialistái (fül-orr-gégész, szemész, neurológus, kardiológus, reumatológus, urológus, nőgyógyász, bőrgyógyász,) hetente két alkalommal rendelnek. A foglalkozásegészségügyi csoportnak három orvosa és hat egészségügyi asszisztense 31 cég 7-8000 munkavállalóját látja el itt. Vészhelyzet esetén tehát sokan mozgósíthatók.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. NEMES JÁNOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés