hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Kényszerbetegségek ellen

A kényszerbetegségek ellen számtalan különböző terápiás módszer létezik, melyekről a Lancet Psychiatry metaanalízist közölt. Az OTSZonline-on olvashatunk róla.

A kényszerbetegségek kezelési lehetőségei majdnem olyan változatosak, mint a gondolatok és cselekedetek, melyektől az érintettek képtelenek szabadulni – olvasható az otszonline.hu-n. A Lancet Psychiatry-ben megjelent hálózati metaanalízis megpróbált rendet teremteni ebben a káoszban.

A hálózati metaanalízisek különféle terápiákat hasonlítanak össze azzal a céllal, hogy meghatározzák hatásosságuk egymáshoz viszonyított mértékét. Természetesen az összehasonlítás annál nehezebb, minél több a rendelkezésre álló (és a tanulmányban vizsgált) terápia. Petros Skapinakisnek (University College London) és kollégáinak ezért nem volt könnyű dolga. A kényszerbetegségek kezelésére 1980 óta 17 eltérő kezelési lehetőség javasolt, melyeket különböző klinikai tanulmányokban vizsgáltak. A két terápia között lehetséges 136 összehasonlításból eddig csak 37-et végeztek el – írják a szakportálon.

A tanulmányok többségében gyógyszereket vizsgáltak. A legtöbb közülük szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) volt, illetve a triciklikus antidepresszáns klomipramin, ami kényszerbetegeknél különösen hatásos. Skapinakis ezt csak részben tudta megerősíteni. A Yale-Brown Kényszeres Tünetbecslő Skálán (Y-BOCS) a klomipramin 4,72 pontos javulást mutatott. Ez több mint amit a hat vizsgált SSRI ért el (3,42-3,60 pontot javítottak). A különbség azonban nem jelentős a klomipraminhoz képest.

A pszichoterápiák általában jobb eredményt értek el. A viselkedésterápiák Skapinakis számításai szerint 14,48 ponttal, a kognitív terápiák pedig 13,36 ponttal voltak jobbak a placebónál. A ma előnyben részesített kognitív viselkedésterápiák viszont csak 5,37 ponttal voltak csak jobbak, ami meglepően gyenge eredmény.

A Hypericum azonban csalódást okozott, az orbáncfűkivonat csak 0,15 ponttal ért el jobb eredményt, mint a placebo. Fontos megjegyezni, hogy a tanulmányban vizsgált pszichoterápiákat gyógyszeres kezelésekkel kombinálták. Ezért nem derül ki, hogy milyen erős a pszichoterápia hatása az SSRI vagy más gyógyszerek támogatása nélkül.

A metaanalízis a ma rendelkezésre álló terápiáknak csak egy részét vizsgálta, írja az OTSZonline, ahol a cikk folytatódik.

(forrás: OTSZ Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink