hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kemoterápia és szotigalimab pajzsmirigyrák kezelésére

A Pennsylvania Egyetem kutatói az ASCO konferencián prezentálták, majd a Nature Medicine is lehozta azokat az új eredményeket, amelyeket a kifejezetten agresszív és csak előrehaladott állapotban diagnosztizálható hasnyálmirgyrák kezelésében értek el.

A duktális adenokarcinómában szenvedő betegeknél az ötéves túlélés jelenleg 10% alatti, ám a mostani vizsgálatban a standard kemoterápiás (gemcitabin/nab-paklitaxel) kezelést három immunterápiás kezeléssel egészítették ki. A több mint 100 betegnél alkalmazott három különböző kezelés (nivolumab, szotigalimab, illetve ezek kombinációja) hatására az egyéves túlélési arány a korábbi átlagos 35%-ról 57,7%-ra emelkedett a PD-1 gátló szotigalimab plusz kemoterápia esetében, míg a CD40-aktiváló nivolumabnál 48%-os, a kombinált kezelés esetében 41,3%-os túlélést mértek.

A kombinált terápia valószínűleg azért hozott alacsonyabb értéket, mert a T-sejtek túlzott aktiválása azok idő előtti kimerüléséhez vezetett.

Forrás: Sotigalimab and/or nivolumab with chemotherapy in first-line metastatic pancreatic cancer: clinical and immunologic analyses from the randomized phase 2 PRINCE trial, Nature Medicine (2022).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés