hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Kell-e annyit CT-zni a gyerekeket?

Gyerekek ezreinek okoz rákot a CT – idézi a kaliforniai Davis Egyetem egy tudósát az mno.hu.

Az Amerikai Egyesült Államokban az évente közel négymillió, gyermekeken végzett CT-vizsgálat csaknem 5000 rákos megbetegedést okoz. Legalábbis a kaliforniai Davis Egyetem tudósa, Diana Miglioretti szerint, aki legújabb kutatását a Jama Pediatrics című szaklapban publikálta.

A tanulmány szerint a megbetegedések száma csaknem kétharmadával csökkenthető a sugárzás mennyiségének minimalizálásával és azzal, ha az orvosok tartózkodnak a felesleges vizsgálatoktól.

Németországban is a figyelem középpontjába kerültek a gyerekeken végzett felesleges CT-vizsgálatok. „Ha a sugárdózis beállítására minden egyes lehetőségnél figyelünk, akkor akár 90 százaléknyi dózist tudunk megspórolni” – idézik Christoph Heyer gyerekradiológust. Aki szerint a sugárdózissal való spórolás azonban magas szintű szakmai felkészültséget követel meg a radiológusoktól.

Turóczy Gergely radiológus szakorvos másképp hangsúlyoz. „A gépek automatikusan szabályozzák a sugármennyiséget, de szükség esetén azt kézi irányítással is csökkenteni vagy növelni lehet. A sugármennyiség mérséklésekor zajosabb, azaz kevésbé részletes és finom lesz a kapott kép, ez akár diagnosztikus nehézséget is okozhat, de nem követel extra szakértelmet.” A korszerű megoldást nemcsak a sugárdózis csökkentésében látja, hanem alapvetően abban, hogy az orvosok jól meggondolják, hogy egyáltalán szükség van-e az eljárásraolvasható az mno.hu cikkében.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés