hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyógyítás

Felesleges sugárterhelés

Hétszer több sugárzás ér ma egy átlagos amerikait a diagnosztikus képalkotó berendezések használata következtében, mint negyedszázada. A Nemzeti Sugárvédelmi és Sugárzásmérő Tanács (National Council on Radiation Protection and Measurement) szakértői által készített jelentés megállapítja: az orvosok a szükségesnél többször vetik alá pácienseiket ilyen vizsgálatoknak, aminek az az oka, hogy a berendezések használatából származó anyagi bevételnek némelyik doktor közvetlen haszonélvezője.

A többszöri CT-vizsgálat miatti sugárterhelés rákot okozhat, a szükségtelen használat az állami egészségügy költségvetését is feleslegesen terheli – nyilatkozta a Reutersnek dr. James Thrall, az Amerikai Radiológus Társaság vezetője. Az USA-ban egyre több nem-radiológus orvos szerez be magánrendelése keretében drága diagnosztikus berendezéseket, amelyek használatát a biztosító fizeti. Dr. Thrall magyarázata szerint helytelen, ha az az orvos rendeli el a diagnosztikus eszköz használatát, akinek abból közvetlen anyagi haszna származik, márpedig a magánrendelések esetében ez a helyzet. A Kormányzati Számviteli Hivatal felmérése szerint 1998 és 2005 között a biztosítással rendelkező betegeken magánrendeléseken végrehajtott diagnosztikus képalkotó vizsgálatok száma háromszor gyorsabban nőtt, mint a kórházakban rendelt ugyanilyen vizsgálatoké. 
A megfelelően használt CT- és MRI-berendezések forradalmasították a gyógyítást, feleslegessé tették a diagnosztikus sebészeti beavatkozásokat, és hozzájárultak a kiadások csökkentéséhez is. Az Amerikai Radiológus Társaság, együttműködve más radiológus-csoportokkal, most dolgozza ki a képalkotó berendezések helyes használatának útmutatóját.

Forrás: Reuters; Kazai Anita

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés