hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kedvezőtlen a Dél-Alföldön élők mentális egészsége

Lényegesen rosszabb a Dél-Alföldön élők mentális egészsége, mint az ország fejlettebb régióiban lakóké – derül ki a KSH tanulmányából.

Miközben a Nyugat-Dunántúlon a válaszadók 12,7 százaléka érzi magát gyakran kimerültnek, a Dél-Alföldön ez az arány megközelíti a 27 százalékot.

Az emberek mentális egészségébe tartozik, hogy képesek-e az örömre, a szociális beilleszkedésre, az önálló életvezetésre, valamint a munkára. A Központi Statisztikai Hivatal közelmúltban megjelent tanulmányának készítése során egyebek mellett arról kérdezték a válaszadókat, hogy az elmúlt négy hétben mikor érezték magukat boldognak, kimerültnek vagy energiával telítettnek. Az adatokból kiderült, hogy az ország legfejlettebb részének számító Nyugat-Dunántúlon a legkedvezőbb a helyzet, míg a Dél-Alföld a sereghajtók között kullog, és egyedül Észak-Magyarországot előzi meg a sorban.

Az adatok önmagukért beszélnek: míg a Dél-Alföldön a megkérdezettek 52,7 százaléka érezte gyakran boldognak magát az elmúlt négy hétben, addig a Nyugat-Dunántúlon ez az arány meghaladta a 65,4 százalékot. Ebben az összehasonlításban egyébként Észak-Magyarország is megelőzte a térséget. Miközben a Dél-Alföldön az emberek majd 27 százaléka szinte állandóan kimerült, a Nyugat-Dunántúlon még a 13 százalékot sem éri el az arány. Még egy adalék: a Dél-Alföldön a válaszadók 48,7 százaléka van teli energiával, addig a Nyugat-Dunántúlon tízből hatan duzzadnak az erőtől. Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus hangsúlyozta, hogy a régióban több munkát kell vállalni a megélhetésért, ami lényegesen lerontja a mentális egészséget. A munkahely bizonytalansága és a jövő eltervezésének nehézsége megterheli az emberek lelki egyensúlyát.

Kozma Zoltán elmondta, hogy a rosszabb gazdasági mutatók nagyban hozzájárulnak a mentális állapot romlásához. – A munkanélküliség, az alacsony jövedelem a kiszolgáltatottság és a tehetetlenség érzéséhez vezet, ami depressziót, szorongást eredményez. – A hátrányos helyzetű országrészekben az emberek kevesebb lehetőség közül választhatnak, nem könnyen tudják kezükbe venni sorsuk irányítását, ami hosszabb távon paszszív problémamegoldásokat idéz elő.

A teljes cikk a BAON oldalnán olvasható.

(forrás: Baon.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés