hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kásler: Utólag sem kell fizetnie senkinek, ez kizárt

A magyar egészségügyben későbbi kiszámlázás nem történt és nem történik, mondta a Demokratának Kásler Miklós miniszter.

– Az ellenzék makacsul állítja, hogy akik nem fizetik rendszeresen a társadalombiztosítási járulékot, azok a július elsejétől életbe lépett törvény szerint a gonosz, embertelen Fidesz-hatalomnak köszönhetően akár meg is halhatnak.

– Nem halhat meg senki! Szemben a fejlett nyugati országokkal, ahol valóban nem kapják meg az ellátást azok, akik nem fizetik a biztosítási díjat, Magyarországon abban az esetben, ha életveszély állapotába kerül valaki vagy tartós egészségromlást szenvedne el, azonnal el kell látni. A díjfizetés ilyenkor mellékes. 

– Első az életmentés, de később az ellátás díja, hasonlóan például Amerikához, azért kiszámlázható? Hiszen tavaly több mint félmillió ember díjfizetés nélkül vette igénybe a magyar egészségügyet.

– Sürgősségi ellátás akkor is jár mindenkinek. A magyar egészségügyben későbbi kiszámlázás nem történt és nem történik, ez kizárt dolog. 

– Most, amikor az egészségügy átalakításába kezdtek a Belügyminisztériummal közösen, és kérdőíveken kérnek véleményeket, tanácsokat, mi minden kerülhet még a kívánságlistára?

– Az egészségügyben dolgozók és az ellátást igénybevevők, vagyis mindenkinek a véleményére kíváncsiak vagyunk, hiszen az átalakítás értük történik. Ezért ez egy nemzeti konzultáció. Számos felmérést készítettünk az orvoskamara, a gyógyszerészi kamara, az orvosok, a nővérek, a betegek bevonásával, és összegyűjtjük azokat a javaslatokat, amelyek hasznosak lehetnek a struktúra és a tevékenység átalakítása során. Augusztus elején ez a folyamat lezáródik, majd pedig megindul a gyakorlati munka. 

A teljes interjút a Demokrata közli.

(forrás: demokrata.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink