hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kásler: Korrekt volt Karikó Katalin megjegyzése

Kásler Miklós miniszter az Életközelben videósorozatban beszélt az aktuális járványhelyzetről, de szóba került a kormány vakcinák hatékonyságáról közzétett táblázata is.

Kásler Miklós a koronavírus-járvány helyzetéről elmondta, hogy határozottan kedvező a tendencia, de azt nem jelentheti ki, hogy túl lennénk a nehezén. Két alapvetően fontos tényezővel számolunk – közölte. Az egyik az úgynevezett reprodukciós ráta, ami azt mutatja meg, hogy egy ember hány további embert képes megfertőzni. A meghozott szigorító intézkedések hatására 0,7-re esett vissza a reprodukciós ráta, ugyanakkor a brit mutáns elterjedésével a reprodukciós ráta megduplázódott, 1,34-re emelkedett. Ez most, a védekezés sikere révén újra 0,7 körüli értékre esett vissza. A másik az a magyar specialitás, hogy megvan a lehetőség, a szennyvizek víruskoncentrációjának mérésére. Örömmel mondhatom, hogy jelen pillanatban ez az adat is kedvező tendenciát mutat – emelte ki.

Az orvosminiszter ismételten elmondta: vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy minden Magyarországon lévő vakcina rendkívül hatásos. A vakcinák hatékonyságáról közzétett táblázatról volt Karikó Katalinnak egy abszolút korrekt megjegyzése, hogy nem lehet a különböző betegségcsoportokban mért eredményeket összehasonlítani, közli a szaktárca a minisztert idézve. Ez így igaz. De senki nem is próbálta. Arra vonatkozóan viszont, hogy hatékony-e a vakcina vagy nem, ezek az adatok kiválóan alkalmasak – húzta alá.

A miniszter kifejtette: minél gyorsabban át kell oltani a lakosságnak minél magasabb százalékát. Rendkívül gyors a tempó. Ezen a héten körülbelül 1 millió vakcinát tudunk a magyar lakosságnak beadni.
Napról napra jobbak az esélyeink – emelte ki.

A tárcavezető az onkológiai szűrésekről is beszélt. A populáció szintű onkológiai szűrések azt jelentik, hogy megadott életkori csoportba tartozó egészséges embereket tünetek és panaszok nélkül 2-3 év alatt, behívásos alapon megvizsgálnak, hogy kezdeti állapotban ki lehessen mutatni a daganatot abból a célból, hogy eredményesen lehessen őket gyógyítani őket – magyarázta a miniszter. Nagyon tudatos összekeverése folyik a daganatos diagnosztikának és a szűréseknek – fűzte hozzá.

A diagnosztika azt jelenti, hogy ha valaki a legkisebb eltérést, panaszt érzi és jelentkezik az ellátóhelyeken, a kórházakban, a járvány minden pillanatában azonnal el kell végezni a vizsgálatokat – hangsúlyozta a miniszter. Ez az eljárási rend nem sérült a pandémia alatt sem.

(forrás: MTI-OS, Emberi Erőforrások Minisztériuma)

cimkék

hirdetés

Könyveink