2024. április. 19., péntek - Emma.

Karikó Katalin szerint a nyár végére visszaszorul a járvány

Exkluzív interjút adott a HírTV Magyarország élőben című műsorának. A friss Széchenyi-díjas biológus, a Biontech alelnöke, Karikó Katalin.

A kutatóbiológus elmondta, hogy nagyon nagy megtiszteltetés számára a Széchenyi-díj, hiszen a kormány így ismerte el a munkásságát, de a legnagyobb elismerést számára a vakcina által védett emberek öröme jelenti.

(…) Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy amennyiben a Nobel-díjat is megkapja, azt is meg fogja köszönni. Az elmúlt egy év a kutatók és a tudomány számára is a kihívásokról és az újításokról szólt a világjárvány elleni küzdelem mellett.

De hogy lehetséges az, hogy a koronavírus megjelenése az mRNS-alapú vakcina emberbe fecskendezése között csak pár hónap telt el – tette fel a kérdést a HírTV műsorvezetője.

Az évtizedek során a technológia fejlődött, így a kínai szakemberek által szekventált információt rögtön szét tudták küldeni a kutatóknak. De fejlődésen ment keresztül az RNS is, amelyet már több mint tíz évvel ezelőtt is terápiás célokra fejlesztettek ki – magyarázta Karikó Katalin, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy már három esztendeje is alkalmazta a Moderna ezt a technológiát, akkor az influenza ellen vetették be. De több klinikai alkalmazásban is előrehaladott állapotban volt ez a fejlesztés – hangzott el.

A beszélgetés során a Biontech alelnöke azt is kijelentette, hogy a szakemberek véleménye szerint nem okoz vérrögképződést az AstraZeneca. De az is kiderült, hogy a Szputnyik V vakcina sokban hasonlít az Amerikában elfogadott Johnson&Johnson-hoz, így megfelelő védelmet nyújt.

Majd Karikó Katalin ehhez kapcsolódva elmondta, hogy immáron bizonyított az, hogy a Pfizer vakcinája mind a brit, mind a brazil variánssal felveszi a harcot. A járvány Amerikában nyárra, a világ más részein a nyár végére visszaszorulhat, emelte ki a kutató.

(forrás: HírTV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés