hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Kardiovaszkuláris konszenzus

  Negyvenéves kor táján háromból két felnőtt számíthat ma arra Magyarországon, hogy kardiovaszkuláris betegség alakul ki nála, amely akár halállal is végződhet – hangsúlyozta dr. Szollár Lajos professzor, a Magyar Atheroszklerózis Társaság elnöke a november elején tartott III. Magyar Terápiás Konszenzus Konferencián. A professzor szerint néhány kockázati tényező 90 százalékban meghatározza a betegek prognózisát.
  A koleszterinszint képezi a legdöntőbb részt, legalább 50 százalékot. Betegségtől függően az esetek nagy részében 30 százalékot a hasi elhízás, 20 százalékot a dohányzás, 15-öt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás tesz ki, s szerepe van a pszichoszociális stressznek is. A hazai szívés érrendszeri halálozás 45 százalékkal nagyobb, mint az EU-25 átlaga. A helyzet javítása érdekében a konferencia több mint 300 résztvevője közmegegyezéssel fogalmazta meg a legfrissebb ajánlásokat.
  Írásunk a 15. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés