hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Karácsonyi pénzosztás az egészégügynek

Szócska: "616 lelket tudtunk megmenteni" (FRISSÍTETT)

Összesen 21 milliárd 70 millió forint jut az egészségügyi intézmények év végi megerősítésére – jelentette be Szócska Miklós pénteki sajtótájékoztatóján.

A már korábban beígért 8,7 milliárd mellett további 21 milliárd forintot osztanak ki év végén az egészségügyi szolgáltatók között. Ez a pénzt elsősorban a járó- és fekvőbeteg szolgáltatókhoz érkezik majd.

A közfinanszírozott járó- és fekvőbeteg intézetek között idén kifizetett finanszírozásuk arányában 14,7 milliárd forintot osztanak szét. A sürgősségi és traumatológiai osztályok működését segítendő, 1,3 milliárdot kapnak az idei sürgősségi fix díj arányában, az intenzív ellátóknak 1 milliárd jut, az elosztás alapja meglehetősen sajátos: a mesterséges lélegeztetéssel nyújtott ellátások napjainak számát veszik alapul.

Kétszáz millióval támogatják az agyérkatéterezést, itt az országosan elvégzett műtétek százalékos arányát veszik majd figyelembe, további 800 milliót postáznak azoknak a járóbeteg szakellátoknak, akik idén 100 százalékosan teljesítették teljesítmény volumen korlátjukat. Ugyanennyivel – 800 millióval – támogatják az egy napos sebészetet.

Rendszerszerű változást jelent, hogy a háziorvosok finanszírozásának átfutási idejét a jelenlegi háromról két hónapra csökkentik. Így decemberben nem csak a szeptemberi, hanem az októberi összeget is postázza számukra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Hasonló változás lesz a laboratóriumi költségek elszámolásánál – tehát ez is két hónapos lesz az elkövetkezendőkben. Az átállás sem lesz ingyen, a háziorvosok többletforrás igénye 280 millió, a laboroké 1,7 milliárd forint, amit szintén átutalnak majd.

A megnövekedett tbc-s megbetegedések miatt kötelezően elrendelt tüdőszűrés támogatására 14, az egyiptomi buszbaleset sérültjeinek ellátásában résztvevő intézmények támogatására 10 milliót szán az egészségügyi tárca.

A rezidensekkel kapcsolatban sajtótájékoztatóján az államtitkár kitért arra: 600 orvos-rezidens, illetve 16 kórházi szakgyógyszerész jutott ösztöndíjhoz. Ez azt jelenti - fogalmazott -, hogy "616 lelket tudtunk megmenteni", ennyien üzenik azt, hogy minden nehézség ellenére itthon szeretnének dolgozni.

A rezidensi kassza 300 millió forintos maradványát - ismertette Szócska Miklós - rezidens háziorvosok praxisvásárlására fogják fordítani, abban bíznak, hogy ez nagyságrendileg 100 praxist jelenthet.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: kormany.hu, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink