hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Kapkodás helyett alkotás

2004 – a magyar film nagy éve lesz?

Számos elemzés látott napvilágot az idei magyar filmtermésről, s legtöbbjük szerint a magyar mozi ezúttal csalódást okozott. Jövő év februárjában újabb húsz egész estés alkotás méreti meg magát a hazai szemlén, néhány mű részleteit ismerve pedig van remény arra, hogy a 2004-es esztendő a magyar film nagy éve lesz.

S nem csak azért, mert a szokott kapkodás helyett az alkotások többsége „lassabban” készült. Mielőtt végleg temetnénk a múltat, illő megemlíteni az idei év utolsó magyar szenzációját. Az elsőfilmes Antal Nimród „underground” műve, a Kontroll négy nap alatt negyvenezer nézőt vonzott a mozikba; hasonló eredményt korábban csak egy év alatt tudtak elérni magyar alkotások. Igaz, a metróellenőrök és az aluljáróban bujkáló gyilkos komédiáját ezúttal rendesen meghirdették, nem „rejtegették” úgy, mint ahogy egyébként magyar filmeket vagy művészfilmeket eddig szokás volt – néhány kópiával, egy-két plakáttal és nulla hirdetéssel. Hasonlóan jó bánásmódban fog részesülni Salamon András negyedik játékfilmje, a Getno is; az alkotást amerikai érdekeltségű forgalmazója húsz kópiával indítja a mozikban.

Pedig  Salamon – a Zsötem vagy a Közel a szerelemhez alapján – még véletlenül sem nevezhető kommersz filmesnek. A Getno Las Vegasban játszódik, de nem az a fajta film, amelyik „majd’ lerobban” a filmvászonról: nincs halál, nincs bűntény, az apróságokat közelről kell figyelnie a nézőnek.

A film egy napjainkban Amerikába vándorolt magyar család viszontagságos kalandjait mutatja be. Érdekessége, hogy jeleneteit két operatőrrel vették fel. Salamon nagy fontosságot tulajdonít a filmzenének is: a Getno muzsikáját többek között az Anima Sound System és Balázs Elemér dzsesszbandája szolgáltatja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tölgyesi Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés