hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kannabisszal csökkenthetők a gyermekkori epilepsziás rohamok

A PharmaOnline szerint amerikai kutatók kannabidiolt és THC-t kis mennyiségben tartalmazó szer fokozatosan emelt adagolásával sikeresen kezeltek gyógyszerrezisztens epilepsziában szenvedő gyermekeket.

A Saskatchewan Egyetem kutatócsoportja a Frontiers of Neurology folyóiratban számolt be arról, hogy kannabidiolt és THC-t tartalmazó orvosi kannabiszolaj felhasználásával sikeresen kezeltek gyógyszerrezisztens, súlyos epilepsziában szenvedő gyermekeket – a biztonságos kezeléshez a kulcs a szigorú, apró dózisokban emelt adagolás volt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A Saskatchewan Egyetem kis létszámú (mindössze 7 fő) vizsgálatában (CARE-E vizsgálat) az orvosi kannabiszolaj alkalmazását értékelték súlyos, gyógyszerrezisztens, korábban már több hatóanyaggal is eredménytelenül kezelt gyermekeknél. Az orvosi kannabiszolaj nagy mennyiségben tartalmazott kannabidiolt (CBD, ez nem okoz a fű szívásához hasonló kábítószeres élményt) és kis koncentrációban THC-t (tetrahidro-kannabidiolt, ami viszont pontosan a marihuána hatóanyaga), az alkalmazott készítmény CBD:THC aránya 20:1 volt.

A gyermekek naponta kétszer kaptak legfeljebb 5-6 mg/testsúlykilogramm összesített hatóanyagdózisú készítményt, és a napi 10-12 mg adagot minden gyermek jól tolerálta, nem alakult ki „beszíváshoz” hasonló állapot. A vizsgált gyermekek között volt olyan, akinél az előző hónap során több mint ezer, valamint olyan is, akinél napi 150 rohamot tapasztaltak (Lennox-Gastaut-szindróma). A kannabiszolaj hatására a 7 vizsgált gyermekből 3-nál azonnal megszűntek a rohamok, és a többieknél is legalább 50%-kal csökkent a rohamok gyakorisága.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták a CBD kedvező hatását a gyermekkori epilepszia kezelésében, a mostani vizsgálat elsődleges célja annak a dózistartománynak a meghatározása volt, ahol az alacsony THC-tartalmú készítmény biztonságosan használható, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés