hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kamatostól kell visszafizetni

Tavaly év végén hatalmas sikerként jelentette be Szócska Miklós a kórházak adósságrendezését. Most a fel nem használt pénzt kamatostól kell visszafizetniük az intézményeknek.

Választhatnak a kórházak, hogy egy összegben vagy három egyenlő részletben fizetik-e vissza a tavaly év végén adósságrendezésre kapott, ám a célra fel nem használt összeget. Aki a részletfizetés mellett dönt, annak nemcsak a tartozásával, hanem tetemes késedelmi pótlékkal is terhelik a folyószámláját. Az államtitkárság a részletfizetésre ösztönözte az érintetteket, mert akkor az államkincstár helyett az egészségpénztárhoz kerül a pénz. Azaz: az ellátórendszerben marad, és újra hasznosítható.

Két tucat kórháznak – köztük két egyetemnek is – vissza kell fizetnie körülbelül tízmilliárd forintot az államkincstár számlájára. A Népszabadság úgy tudja, hogy a budapesti és a debreceni orvosi egyetem több mint egymilliárdot fizet, de vannak megyei és városi kórházak, amelyeknek több százmilliót, akár a havi finanszírozásukkal megegyező összeget kellene egyik pillanatról a másikra előteremteniük.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez eladósíthatja az érintett intézményeket, hiszen akitől elvonják a havi bevétele nagyobb részét, biztosan nem tudja a számláit fizetni. A Kórházszövetség ezért azt kérte a kormányzattól, hogy ne egy összegben és késedelmi kamat nélkül lehessen ezt az összeget visszafizetni.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink