hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A GYEMSZI lehet a gyógyír

Az egészségügyi államtitkárság nem akar közvetlenül beavatkozni a kórházak és a beszállító cégek pénzügyi vitájába, ugyanakkor a probléma megoldásának kidolgozásában "aktív" szerepet vállal.

A Világgazdaság című napilap hétfői számában írt arról, hogy az egyik legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő, a Hungaropharma Zrt. a jövőben azokba a kórházakba, amelyek nem rendezik adósságaikat a jövőben csak akkor szállít ha előre fizetnek vagy ha életmentő készítményre van szükségük. A lapnak a cég vezérigazgatója, Feller Antal elmondta: a döntést azért kellett meghozniuk, mert kórházi kinnlevőségeik annak ellenére nem csökkentek lényegesen, hogy az egészségügyi intézmények éppen adósságaik rendezésére kaptak a múlt év végén 27,5 milliárd forintot. A pénznek azonban március közepéig is csak egy csekély része jelent meg a beszállítók számláin.

Az államtitkárság erre úgy reagált: a Hungaropharma Zrt.-vel kapcsolatban megjelent sajtóhírek kapcsán nem számítanak betegellátási zavarra. Ugyanakkor kiemelték: folyamatosan zajlanak a tárgyalások a beszállítókkal az intézmények adósságállományával kapcsolatban és mint írták: mostanra "ebben a közismerten forráshiányos környezetben is" körvonalazódni látszik a megoldás.

Azáltal, hogy a fővárosi kórházak állami kézbe kerülnek, és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) közvetlen irányításával működnek tovább, jóval hatékonyabb, összehangoltabb és gazdaságosabb beszerzés válik lehetővé. A megnövekedett állami szerepvállalással pedig a beszállítók is lényegesen nagyobb biztonságban érezhetik magukat – hangsúlyozta az államtitkárság.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink