hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Kamatadót hozhat a jövő esztendő

Könnyen lehet, hogy már csak idén nem terheli adó a különféle tőkejövedelmeket. A Pénzügyminisztériumban (PM) készülő szakértői anyagok kamatadónak, illetve bankadónak keresztelik azt az adófajtát, amelyet a banki megtakarítások árfolyamnyeresége vagy az egyéb pénzügyi tranzakciók eredményeként keletkező jövedelem után kellene megfizetni.

Az Európai Uniónak megküldött középtávú makrogazdasági prognózis is említi a kamatadó esetleges magyarországi bevezetését. A dokumentum szerint a tőkejövedelmek megadóztatásával egyidejűleg a hozamok újrabefektetésének ösztönzése is része lehet az adórendszernek. Ez azt jelentheti, hogy a kamatadót esetleg nem kell majd megfizetni azon kamatnyereség után, amelyet újra befektet, leköt a tulajdonosa. A részleteket ősszel, az adótörvények elfogadásakor lehet majd megismerni, mert egyelőre a Brüsszelbe küldött anyag az egyetlen, a jövő évi adóváltozásokkal kapcsolatos hivatalos dokumentum.

Nincs eldöntve még az sem, hogy a kamatjövedelem az szja-tábla alapján, a személyi jövedelmekkel összevontan vagy attól elkülönülten adózzon, fix kulcsú forrásadó terhelje-e. Előbbi esetben a kamatjövedelem adóterhelése az adózó jövedelmének nagysága szerint változna, míg az utóbbiban a hozamokat terhelő adó független lenne az adózó egyéb jövedelmeitől, az adót a kamatjövedelem kifizetésekor vonnák le.

Nem lenne újdonság

Magyarországon a tőkejövedelmek közül a kamatra és az osztalékra 1988-ban egyszer már kivetettek forrásadót, amelynek mértéke 20 százalék volt. Az adónem 1993 végéig élt, és azért törölték el, mert a lakossági megtakarításokon belül 30 százalék közelébe emelkedett a devizabetétek aránya, amelyek után nem lehetett ezt az adót beszedni. 1994-től a forintbetétek kamata után fizetendő forrásadó kulcsát 10 százalékra mérsékelték, és kivetették a devizabetétekre is. A kamatadó kulcsát 1994. november elsejétől 0 százalékra szállították le. A kamatok adózása a kivételek miatt azonban csak 1996-ban szűnt meg teljesen az átmeneti intézkedéseket feloldó, új személyi jövedelemadó-törvény rendelkezéseinek értelmében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Oláh Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés