hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kamarai választásra buzdít a rezidensszövetség

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) azt kéri minden orvostól, hogy lehetőség szerint minél többen vegyenek részt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttválasztásában.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében az MRSZ azt írta, a magyar egészségügy elemi érdeke, hogy erős érdekvédelemmel rendelkezzen, és ennek az érdekvédelemnek a zászlóshajója kell, hogy legyen a MOK. Ezért is nagyon fontos, hogy minél több orvos vegyen részt a köztestület munkájában, első körben a mostani választásokon.

"Minden szervezet csak olyan erős, amennyire a tagjai támogatják, és amennyi energiát hajlandóak befektetni a közös sikerért" - fogalmaztak.

A rezidensszövetség arra kéri tagjait és a fiatal orvosokat, hogy lehetőség szerint mindenki vegyen részt a választásokban, és vállaljon kisebb-nagyobb tisztséget.

A MRSZ elnöke, Dénes Tamás által jegyzett közleményben emlékeztettek arra, hogy hivatalos kapcsolat nincs a két szervezet között, de többször egyeztetik véleményüket. Természetesnek nevezték, hogy a két szervezet között voltak, vannak feszültségek, hiszen ugyanazon az úton, ugyanazzal a céllal - az élhető, fenntartható és hálapénzmentes egészségügyért - munkálkodnak. Azt írták, ennek a rendszernek az alapja az egészségügyben dolgozók bérrendezése, és ebbe az irányba halad mindkét szervezet, de "más frekvencián kommunikálva", és más lehetőségek mentén.

Dénes Tamás úgy véli, az a helyes út, ha a fiatalok "energiáit, idealizmusát, naivitását, hitét és önös érdektől kevésbé fertőzött lelkesedését összekapcsolják az idősebb kollégák tapasztalatával".

A rezidensszövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy több javaslattal is élt az MRSZ a hivatalos együttműködés irányába, de egyelőre nem sikerült megegyezni egy általános támogatásról, az egyeztetések zajlanak. Létezik olyan lehetőség, hogy a MOK-on belül szakorvosjelölti szekcióba tömörüljenek a fiatalok, de mégsem sikerült az utánpótlást bevonzani. Úgy véli, ezt a problémát sürgősen meg kell oldani, mert sok területi szervezetnél panaszkodnak a tisztségviselők arra, hogy a fiatalokat nem érdekli a MOK, az érdekvédelmi munka, de előbb-utóbb meg kell történnie a generációváltásnak.

Hozzátette, nemcsak az elnökök vagy az országos elnökség felelőssége az, hogyan működik a MOK, hanem minden orvos személyes felelőssége. Szerinte ha ennek a felelősségnek nem tesznek eleget, ha nem vesznek részt a választásban, a kamara munkájában, akkor erkölcsi alap sem lesz a későbbi bírálathoz.

Dénes Tamás emlékeztetett arra, hogy a küldöttválasztás megkezdődött, van olyan területi szervezet, ahol március 31-ig le kell adni a jelöléseket, amit majd a választás követ.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink