hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Amennyiben érdekli saját jövője

A rezidensek is mozgósítanak a szombati MOK-küldöttgyűlésre

Közleményben kéri a Magyar Rezidens Szövetség, hogy ne csak a küldöttek, hanem mindazok az orvosok vegyenek részt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati országos küldött-közgyűlésén, akiket érdekel saját jövőjük.

„A Rezidens Szövetség minden körülmények között elkötelezett egy transzparensen működő, tisztességes, a tagjainak jogait és érdekeit szolgáló, erős orvosi kamara iránt. Vitathatatlan tény, hogy a kamarai választások, valamint a kamarai „demokrácia” lehetőségével rendkívül kevés kolléga élt az utóbbi néhány évben" – áll a többi közt abban a közleményben, amelyben a szakorvos-jelölteket tömörítő szervezet a kamara február 15-ei küldött-közgyűlésén való részvételre buzdítja az orvosokat.

Mint levelükben olvasható, az elmúlt időben a Magyar Orvosi Kamara vezetősége ellen belső vizsgálat indult, mellyel kapcsolatban komoly vádak hangzottak el. A kamara felügyelő bizottsága által kezdeményezett eljárásba várhatóan külső hatóságok is bekapcsolódnak.

A vizsgálat lefolytatása, az esetleges szankciók kiszabása és végrehajtása az illetékes szervek, hatóságok feladata – véli a szövetség, amely a vizsgálat befejeztével, a tények birtokában alakítja ki végleges álláspontját a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Ugyanakkor minden kollégát, kamarai küldöttet arra kérnek, hogy „amennyiben érdekli saját jövője”, vegyen részt a MOK holnapi ( 2014. február 15-ei) 9.30-kor az Ajtósi Dürer Rendezvényház Báltermében (Bp., XIV. Ajtósi Dürer sor 19-21.) kezdődő országos küldött-közgyűlésén.

Mint arról a MedicalOnline folyamatosan beszámolt, a felügyelő bizottság február 8-ára hívta volna össze a küldötteket, hogy kezdeményezze Éger István elnök és a kamara elnökségének visszahívását „a MOK törvényes működésére vonatkozó szabályok megszegése és a számviteli-pénzügyi gazdálkodás átláthatósága kapcsán tapasztalt szabálytalanságok következtében”.

A kamara elnöke vitatja a vizsgálat megállapításait, és a megyei elnököket tömörítő Területi Szervezetek Tanácsa egyetértésével az elnökség február 15-ére „írta ki” a közgyűlést, melyen (az alapszabályt betartva) figyelembe veszik ugyan a felügyelő bizottság kérését, napirendre veszik a kezdeményezést, ám más küldöttek kezdeményezésére a testület elnökének és egy tagjának a visszahívását is sorra veszik.

Az elmúlt szombaton a felügyelő bizottság által összehívott orvosgyűlés kiáltvánnyal fordult az orvoskamara tagságához és a döntéshozókhoz, melyben a többi közt tisztességes kamarát, a jogtalanul beszedett tagdíjak visszafizetését kérik.

Az orvosgyűlésen megjelent Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség ex-elnöke, akinek javaslatára az orvosgyűlés megfontolásra ajánlja, hogy „a küldöttgyűlés hívja vissza saját magát”, s a kamara kezdje elölről az építkezést: a választások után tartson teljes tisztújítást, valamint arra kérik az országgyűlést, módosítsa úgy a kamarai törvényt, hogy érvényesülhessen a képviseleti demokrácia.

 

MedicalOnline
a szerző cikkei

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink