hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jubileumi kongresszust tartanak a fiatal gasztroenterológusok

Április 17. és 19. között tizedik, jubileumi kongresszusát rendezi a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja (FIGAMU) Balatonalmádiban. A konferenciát a Fiatal Sebészek Szekciójának (FISESZ) III. kongresszusával párhuzamosan, ismét együtt szervezik meg – lehetőséget biztosítva a közeli társszakma munkájának további megismerésére, a szakmai és baráti kapcsolatok elmélyítésére.

hirdetés

Immáron tíz éve született meg a gondolat, hogy szükség lenne a gasztroenterológián belül egy olyan szervezetre, amelyben a fiatalok találkozhatnak, önállóan szervezhetnek kongresszust és egyben olyan fórumot, ahol bemutathatják saját munkáikat. A szervezet ötletgazdájaként és alapítójaként dr. Bajor Judit, a FIGAMU tiszteletbeli elnöke (Pécsi Tudományegyetem, Gasztroenterológia Tanszék) más fiatalokkal együtt alapította meg a munkacsoportot, annak érdekében, hogy a legfiatalabbak is megmutatkozhassanak, kapcsolatokat építhessenek.

A munka segítése érdekében hívta életre a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja (FIGAMU) a „Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjáért” Közhasznú Alapítványt, amely évente mintegy 20 fiatal szakember továbbképzését, kongresszusi részvételét támogatja – mondja a tiszteletbeli elnök arra is kitérve: az alapítvány idén is lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődők támogatást nyerhessenek a FIGAMU jubileumi kongresszusára, amelyet Balatonalmádiban rendeznek meg április 17. és 19. között.

– Mindig törekedtünk arra, hogy a fiatalokat segítsük a képzés-továbbképzés terén. Különféle iskolákat hoztunk létre a legfontosabb területeken. Így létrejött az IBD-iskola, később a Heptológiai Iskola, majd az Endoszkópos Tréningek – ez utóbbit különösen fontosnak tartottuk már a kezdetektől, mert a fiatalok ingyen nehezen juthatnak olyan helyekre, ahol a megfelelő technikákat preparált sertésmodell segítségével sajátíthatják el. Az endoszkópia határtalan lehetőségeinek megismerése nagyon fontos ezen a szakterületen akkor is, ha a napi rutinban ezek az új módszerek még nem mindig tudnak megjelenni – mondja Bajor Judit.

A tizedik, jubileumi kongresszust a táplálásterápia elméleti és gyakorlati vonatkozásait bemutató posztgraduális képzéssel indítják és ismét lesz kapszula endoszkópos tréning. A rendezvény fő témáit tekintve az első blokkban a gasztroenterológia aktuális kérdéseiből válogatnak, később a gyulladásos bélbetegségek korszerű megközelítését és kezelését tárgyalják meg. Ismét lesz közös gasztroenterológus-sebész blokk, amely a hasnyálmirigy-betegségek gasztroenterológiai és sebészeti vonatkozásait mutatja be.

A kerekasztal fórumon a hazai endoszkópos oktatás helyzetét vitatják meg az elmúlt évek szakmai döntéshozóival, várva a kollégák aktív közreműködését, véleményét.

A konferencián a nemzetközi gasztroenterológiai és endoszkópos szakma egyik közismert és vezető személyiségét is újra vendégül láthatják: Lars Aabakken professzor, a European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) jelenlegi elnöke a felkérésnek eleget téve „state of the art” előadást tart az epeutak és hasnyálmirigy megbetegedéseinek endoszkópos kezelési lehetőségeiről.

Részletes program és további információk a www.figamu.hu oldalon.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés