2023. március. 28., kedd - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kutatók a Science Advances folyóiratban egy olyan eljárást ismertettek, amelynek segítségével elméletileg korai fázisban lenne megállapítható a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata.

A hazai egyetemi centrumok közül elsőként a Debreceni Egyetem szerezte be a legújabb típusú FibroScan készüléket.

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája prevenciós napot tart március 4-én.

Kutatók az Immunity folyóiratban arról számoltak be, hogy a Crohn-betegség nagy felbontású sejttérképét készítették el 71 egészséges, illetve a betegség okozta gyulladás különböző stádiumait mutató beteg több mint 700 ezer sejtje alapján létrehozott génexpressziós profilja segítségével.

Irritábilis bélszindróma (IBS) vagy laktózintolerancia gyanúja esetén érdemes hidrogén kilégzési tesztet végeztetni, ami emésztési betegségekről árulkodik.

A Michigan Egyetem Rákkutató Központjának munkatársai a Gastroenterology folyóiratban olyan étrendet ismertettek, ami a daganatsejtek “kiéheztetésével” hozzájárulhat az onkológiai terápiák sikeréhez.

A Calgary Egyetem kutatói a Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology folyóiratban egy olyan gyógyszercélpontot azonosítottak, amely fordulatot hozhat a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kezelésében.

hirdetés

Miként lett a világhírűvé vált gerincsebészből a művészetek és egy somogyi község kulturális projektjének mecénása? László Ágnes interjúja.