hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

József Attila versei Sebő Ferenc zenéjével

Nemzetközi népdalok

Egyetemes igényű filozofikus költészete mellett József Attila a dal egyik legnagyobb mestere is volt; az Óda is egy „mellékdallal” zárul. Arthur Koestler szerint ő találta fel a freudi népdalt, melyben a legbonyolultabb gondolatok mozarti természetességgel virágoznak ki a nyelvben. Érthető tehát, hogy zeneszerzőink előszeretettel fordulnak József Attila verseihez. Bár sajnálhatjuk, hogy Bartók nem írt zenét kortársa verseihez, de a hatás fordított irányban működött: köztudott, hogy a Medvetánc a zeneszerző egy kis darabjának ihletésére íródott – a költő barátja, Németh Andor memoárjaiban leírja, hogy József Attila folyvást követelte tőle, zongorázza el neki a darabot. Ám a hatvanas évektől alig akadt zeneszerzőnk, aki ne írt volna valamilyen József Attilához kapcsolódó művet, kimagasló közülük Kurtág György József Attila- töredékek című, 1982-ben befejezett kompozíciója.
 De a dalhoz mégis inkább a dúdolás, az előadóval együtt éneklés illik, és ezt legkivált a hatvanas években szárba szökkenő táncházmozgalom nyújtotta a közönségnek. Sebő Ferenc és együttese ekkoriban írta első József Attiladalait, a kapcsolat mindmáig tart.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
– CSONT –
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés