hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Jövőre is ellenőriz az ÁNTSZ

Fürdőhelyekre, ivóvízre, dohányzás-bűnökre és az egészségügyi intézményekre egyaránt fokozottan figyel jövőre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Mint az az ÁNTSZ honlapján közzé tett ellenőrzési tervből egyebek között kiderül: az önálló kistérségi és kerületi szakrendelőkben a szakmai minimumfeltételeket tervezi ellenőrizni a hatóság, különös tekintettel a személyi feltételek biztosítására. Átfogó ellenőrzésre számíthatnak a telephellyel rendelkező gyógymasszőr, gyógymasszázs tevékenységet folytatók, de nem maradnak ki a vizsgálódásból a patológiát és a bőrgyógyászatot is működtető fekvőbeteg-szolgáltatók, valamint a magán nőgyógyászok sem. Esetükben főként a szakdolgozói munkára lesz kíváncsi a hatóság, valamint vizsgálja a szűrések során levett vizsgálati anyagok továbbítására vonatkozó szerződéses kapcsolatokat.

A járványügy területén a fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók kötelező jelentésekkel kapcsolatos fegyelmét vizsgálják. A nem jelentő kórházakat azonosítják, a hiány okát feltárják, és egyedi jelentéseket küldenek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályára a feltárt okokról és a meghozott intézkedésekről.

A közegészségügy, gyermek- és ifjúságegészségügy területén kiemelt figyelem jut a bölcsődékre. A sugáregészségügy területén a kiemelt bázisállomások ellenőrzése várható.

A nemdohányzók védelmével összefüggésben elsősorban a vasúti létesítményekre, várakozó helyekre, peronokra, valamint a szórakozóhelyekre, a vendéglátóipari létesítményekre, az aluljárókra és az egészségügyi szolgáltatókra koncentrál a hatóság.

A dohányzással összefüggésben a 2013. március 1. előtt megfelelően kihelyezett, azonban a kormányrendelet előírásainak meg nem felelő felirat vagy jelzés módosításának, illetve cseréjének teljesítésére 2014. március elsejéig van lehetőség, ezért a határidő letelte után, márciusban és áprilisban a jelzések és feliratok fokozott ellenőrzése várható – jelzi honlapján az ÁNTSZ, amely júliusban a játszótereket és a megállókat tervezi ellenőrizni.

Megyénként öt gyógyhely és gyógyfürdőt is felkeresnek jövőre az ellenőrök, hogy megvizsgálják, teljesítik-e az ásványvíz és gyógyvíztermelő kutakkal szemben támasztott követelményeket. A természetes fürdőhelyek és fürdővizek sem maradnak ki; esetükben az adott népegészségügyi szakigazgatási szerv illetékességi területén lévő valamennyi egység számíthat helyszíni vizsgálatra és a vízminőség ellenőrzésére. Az egészségügyi szolgáltatást is nyújtó közfürdők esetében elsősorban a képesítések meglétét vizsgálják. Ugyancsak ellenőrzik a közegészségügy és környezetegészségügy területén a medencés fürdőket, valamint a települések ivóvízellátását. Az ÁNTSZ figyelmeztetése szerint ugyanis december 25-től megváltozott az ivóvízben engedélyezett ólom mennyisége: az eddig ideiglenes 25 μg/l helyett a 10 μg/l határérték lépett érvénybe. Mivel az ólom egészségkárosító hatása a 6 éven aluli gyermekeket érinti legnagyobb mértékben, kérik az ólomvizsgálatokat lehetőség szerint a gyermekintézményekben elvégezni.  

Az ÁNTSZ ellenőrzési terveit ide kattintva érheti el.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink