hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jövő nyártól újra független a Szent Margit Kórház?

A fővárosi önkormányzat közgyűlésének napirendjén az elmúlt hónapokban többször szerepelt a Szent Margit Kórház ügye, de végül rendre visszavonták az intézménnyel kapcsolatos előterjesztést. Egy most létrejött megállapodás talán nem jut erre a sorsra a szerdai közgyűlésen. Bár ki tudja.

Mint közismert, Tarlós István főpolgármester – aki egyébként 16 évig volt Óbuda polgármestere – minden követ megmozgat annak érdekében, hogy a Molnár Lajos-féle reform során a Szent János Kórházba applikált Szent Margit Kórház visszanyerje függetlenségét, s ami talán még ennél is fontosabb, „életben maradjon” a legújabb struktúraátalakítás után is. A főpolgármestert minden látszat ellenére nem önálló ambíciók mozgatják; komoly szakmai érvek szólnak az intézmény 2007-ben alaposan megnyesett szakmai spektrumának visszaállítása mellett. Annál is inkább, mivel beolvasztásakor mindössze két „szakmai” érv hangzott el: a kórházban nem működik fül-orr-gégészet, és hogy a kórház nem vállal akut ügyeleti ellátást.

Ami az előbbit illeti, nehezen volt érthető, hogy a kórház fennállásának majd száz éve alatt miért pont 2007-ben vált fontossá a gégészet jelenléte, az akut ügyelet adása pedig bármikor elrendelhető lett volna. A környező településekkel együtt majd 200 ezer embert ellátó intézmény megcsonkítását nehezen vette be az óbudaiak gyomra, akik óriásplakáton nevesítették azokat az egészségpolitikusokat, akiknek kórházuk önállóságának elvesztését köszönhették.

bilincsA legújabb megállapodás tervezet szerint kiválva a mesterségesen hatalmasra duzzasztott Szent János Kórházból – amely 2007-ben egyébként „megkapta” a Budai Gyermekkórházat is –, önálló költségvetési szervvé válna a Szent Margit Kórház, amelynek struktúrájáról, kapacitásáról és ellátási területéről közös munkabizottságban tárgyalnának a NEFMI illetve a Fővárosi Önkormányzat szakértői. Ennek megkönnyítését szolgálná, hogy a január elsejétől állami tulajdonba kerülő fővárosi kórházak átadás-átvételét bonyolító GYEMSZI már elkülönítve kezelné az óbudai intézmény adatait. 

A kórház 2012. május elsejétől nyerné vissza korábbi függetlenségét, június végére pedig a GYEMSZI olyan portfóliót és ellátási területet alakít ki, amely biztosítja az intézmény kiegyenlített működését. 

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink