hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Átvette az állam a meddőségkezelő cégeket

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő lett a tulajdonosa annak a hat, eddig magánkézben lévő vállalkozásnak, amely a lombikbébi-programokat működteti, közölte a hvg.hu.

Azon a napon, amikor megjelent a kormány rendelete arról, hogy államosítják a meddőségi központokat, a hat vállalkozás közül ötnél (a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft-nél., a Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.-nél, a Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.-nél, a Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.-nél és a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-nél) már be is jegyezte a cégbíróság a tulajdonosváltást, egyedül a szegedi Kaálinál nem zárult még le a folyamat. Mindenesetre egyelőre mindegyik cég vezetősége a helyén maradt, és még felügyelőbizottságot sem állítottak fel az új tulajdonos ellenőrzési lehetőségének biztosítására.

A kormányzati kommunikáció szerint az állam azért akarja növelni a szerepvállalását a meddőségi kezelésekben, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon. Ennek érdekében – a kormányfő pontosítása szerint – februártól ingyenesek lesznek a kezelések az állam által átvett intézetekben. A piaci szereplők ugyanakkor attól tartanak, hogy az állam tulajdonosi részvétele csak átmeneti lesz, erre utal az is, hogy a kormány határozata szerint az intézményrendszer 2022. december 31-ig működne a most meghatározott formában.

A hat vállalkozás ugyanis, amely gyakorlatilag három tulajdonosi körhöz kötődik, roppant nyereséges. A Kaáli Nagy Géza nevéhez kötődő budapesti, szegedi és tapolcai intézet árbevétele 2018-ban együttesen több mint 3 milliárd forint volt, és ezen csaknem 700 millió forint adózott profitot könyveltek el. Azonos érdekkörbe tartozik a Várandós és Sterilitás nevű szolgáltató is, ketten együtt több mint 150 milliós árbevétellel és több mint 40 milliós nyereséggel, a Forgács Intézetnek pedig 2018-ban 263 millió forintos forgalma volt, amint 25 milliós profit keletkezett, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink