hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Jön a Brundibár

Elképesztő bemutatója volt két éve a Budapesti Fesztiválzenekarnak: az operát Theresienstadtban játszották először, a koncentrációs táborban, amelyet a nácik kifejezetten kirakatnak, Potemkin- falunak szántak. A tábor legsikeresebb darabja azonban az a gyermekopera volt, amelyet a holokauszt későbbi áldozata, a cseh Hans Krása írt, és Brundibár a címe. A Fesztiválzenekar az idén ezt mutatja be, Novák Eszter rendezésében, Fischer Iván irányítása alatt, szeptember 9-én, a MűPa Fesztiválszínházában.
  Az eredeti bemutató (és a rákövetkező sok tucat előadás) résztvevőinek zömét Auschwitzban gyilkolták meg. Ennek tudatában és a keletkezési körülmények ismeretében bizonyára furcsa, szorongató, ugyanakkor felszabadító élmény lesz az opera új színreállítása: mert talán némi vigasztalással szolgál, hogy milyen örömöt, megkönynyebbülést jelenthetett ezt annak idején sokszor eljátszani és végignézni. A nagyszabású Mahler-ünnepnek ez a kis epizódja külön figyelmet érdemel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés