hirdetés
hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Jól lobbiztak a gyógyszerészek

A lakosság igényeihez igazítják a szabályozást

Visszavonulót fúj a szaktárca és egyelőre nem változtat a jelenlegi gyakorlaton: OTC-készítményeket továbbra is csak gyógyszertárból lehet majd beszerezni. A patikusok, akik jelentős bevételtől esnének el, ha változna a mai rend, számos ellenérvet sorakoztattak fel és komoly lobbizásba kezdtek, miután a Gazdasági Versenyhivatal a patikaszerek árusításának liberalizációját javasolta. Pedig a változtatást – bár csak kísérleti jelleggel – még a szaktárca politikai államtitkára is felkarolta.

A lavinát a Gazdasági Versenyhivatal gyógyszerpiacról készült elemzése indította el. A tanulmány készítői versenykorlátozásként értékelték, hogy a jelenlegi szabályozás szerint gyógyszert kizárólag patikában lehet árusítani. Szerintük ez a „túlbiztosítás” kényelmetlenséget okoz a fogyasztóknak. Ezért azt javasolták, hogy a vásárlók a nem vényköteles készítményekhez a gyógyszertárakon kívül például a benzinkutaknál, az illatszerboltokban vagy a bevásárlóközpontokban is hozzájuthassanak. Azt az elemzés készítői is elismerik, hogy a gyógyszer veszélyes termék, aminek a biztonságosságát garantálni kell, de állítják: a romlandó élelmiszereknél, illetve a veszélyes áruknál alkalmazott biztonsági garanciákhoz hasonló feltételek beépíthetők az engedélyezési rendszerbe. Tovább élezte a helyzetet az egészségügyi tárca politikai államtitkárának nyilatkozata. Kökény Mihály szerint kísérleti jelleggel, megfelelő előkészítés után akár már az idén feltűnhetnének egyes, gyakran használt láz- és fájdalomcsillapítók, orrcseppek vagy görcsoldók a szupermarketek polcain. Mint mondta: ez sokak életét megkönnyítené.

A gyógyszerészek azonnal ellentámadásba lendültek, a háttérben pedig megkezdődött a lobbizás, nehogy megváltozzon a mai szabályozás. A patikusok nem győzték hangoztatni, hogy a liberalizáció szétbomlasztja a szakmailag megbízható, a rászorulókat tanácsadással segítő rendszert. A gyógyszerész kamara Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszterre hivatkozott, aki néhány hónapja a parlamentben egy kérdésre azt válaszolta: „a gyógyszer: termék plusz információ, ezért a forgalmazás jelenlegi szabályozásán nem kívánunk változtatni”. A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hávelné Szatmári Katalin annak rémképét vetítette elő, hogy a liberalizált rendszer magasabb gyógyszerárakat, nagyobb gyógyszerfogyasztást eredményezne, s jelentősen megnőne a gyógyszerek okozta káros mellékhatás is. A polipragmázia és az ebből adódó nem kívánatos hatások kétségkívül súlyos problémát okoznak. Az egészségbiztosítási pénztár adatai szerint évente 10 milliárd forintnál is többe kerül annak a 200 ezer betegnek a gyógykezelése, akik rosszul alkalmazott orvosságok miatt kerülnek kórházba. Igaz, az ilyen betegséget okozó gyógyszerlistát nem a vény nélkül kapható termékek vezetik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés