hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Jóindulatú tévedés

A járóbeteg-ellátásban az egyik leggyakoribb kórkép az irritábilis bél szindróma, amely a nők közel 20 százalékát érinti. Kivizsgálásuk során mindig gondolni kell nőgyógyászati betegségekre is.

Aohasem lehetünk biztosak az irritábilis bél szindróma (IBS) diagnózisában – állítják a European Journal of Gastroenterology & Hepatology nemrég megjelent esetismertetésének szerzői (2003,15: 1131–1133). Főként nőbetegeknél fordul elő, hogy a kórisme egyértelmű felállítása igen széles körű kivizsgálást kíván.

Egy korábban egészséges, nem szült és nem operált nőt 29 éves korában hasi fájdalom és enyhe székrekedés miatt utaltak kórházba, ahol kolonoszkópiával IBS-t diagnosztizáltak, majd hazabocsátották. Hat évvel később, röviddel menstruációjának kezdete után súlyos hasi fájdalom és hányás miatt került egy másik kórház sürgősségi osztályára, ahol konzervatív kezelés hatására állapota gyorsan javult. A nőgyógyászati vizsgálat megerősítette, hogy tüneteit valószínűleg IBS okozta, így a kivizsgálás a belgyógyászaton folytatódott. A beteg alhasi fájdalmat és puffadást panaszolt, amelyet gyakran székrekedés kísért. A tünetek megfeleltek az IBS római kritériumainak, különösen, hogy a fentiek mellett deréktáji fájdalom és hangulati levertség is jelentkezett, hányinger vagy húgyúti fertőzésre utaló tünetek azonban nem léptek fel. Menstruációs ciklusa szabályos volt, de tünetei a menstruációs vérzéssel egy időben súlyosbodtak, ilyenkor szokatlanul erős fájdalmat érzett, amelyet görcsoldók alig enyhítettek. A hasi és a kismedencei ultrahang eredménye negatív volt, de a tünetek időről időre fellángoltak. másfél évvel később az egyik gasztroenterológiai ellenőrzésen a rossz közérzet mellett testsúlycsökkenést észlelt a szakorvos, így újabb kivizsgálást javasolt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés