hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Jöhetnek a non-doktorok

A jelenleginél gyorsabban juthatnak egészségügyi ellátáshoz a betegek, miután Magyarországon is meghonosodik az úgynevezett non-doktori rendszer, közli a Magyar Idők.

A világ számos országában, például az Egyesült Királyságban teljesen természetes, hogy a kórházakban, a szakrendelőkben vagy a háziorvosi szolgálatokban nem minden esetben orvosok, hanem sokszor magasan képzett ápolók látják el a betegeket. Ők végzik el például a krónikus betegek – magas vérnyomásban szenvedők, cukorbetegek – időszakos vizsgálat, ellenőrzik a leleteket, sőt felírják az újabb adag gyógyszereket. Hamarosan mindez hazákban is valóssággá válhat, mert ősszel a három vidéki egyetemen elindul az úgynevezett kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolók képzése – tudta meg a Magyar Idők a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánjától. Betlehem Józsefet még december 1-jén bízta meg az emberi erőforrások minisztere az itthon újdonságnak számító ellátási modell kidolgozásával és koordinációjával, ám – mint megtudtuk – az előkészítés már hónapokkal ezelőtt elkezdődött.

A jogszabály, amely lehetőséget ad arra, hogy az ápolók a főiskolai diploma megszerzését követően, másfél éves egyetemi képzés keretében megszerezzék az új, MSc-fokozatú végzettséget, már tavaly augusztusban megszületett. A három vidéki egyetem ez év őszétől fogadja is a jelentkezőket, mégpedig hat specializációban, amelyek lefedik azokat az egészségügyi területeket, ahol a legnagyobb az orvoshiány.

Az első magyar non-doktorok 2019-ben végeznek, ám azt Betlehem József is elismerte: ennél lényegesen több időre lesz szükség ahhoz, hogy az egészségügy rendkívül merev, hierarchizált világában az orvosok és a betegek is elfogadják őket.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink