2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jöhet a nemzeti oltóanyaggyár

Együttműködési megállapodás jött létre a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ között a nemzeti oltóanyaggyár létrehozása céljából – közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Müller Cecília a pénteki adatok ismertetését követően elmondta, az elhunytak száma közel állandó, naponta 10 körüli számban veszítjük el olyan honfitársainkat, akiknek halálához hozzájárulhatott a járvány, de gyarapodik a fertőzésből gyógyultak és azok száma is, akik „szabadulnak” a hatósági házi karanténból. Immár negyedik napja csökken az újonnan igazolt fertőzöttek száma. Bizakodók vagyunk, de legalább 2 hétig figyelni kell a május 4-étől elrendelt korlátozások-feloldások hatását.

Ma nagy dolog történt, közölte: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről tartott sajtótájékoztatót. Magyarország célja, hogy önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is; az Emmiben együttműködési megállapodás jött létre a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ között a nemzeti oltóanyaggyár létrehozása céljából. Ezzel független, az ország folyamatos és biztonságos oltóanyag-ellátásához kívánnak hozzájárulni, jelezte az országos tisztifőorvos, aki bejelentette: engedélyezetté vált a gyógyszertárakban az FFP-maszkok megvásárlása is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b-j) a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. május 8-án (MTI/Szigetváry Zsolt)
Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b-j) a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. május 8-án (MTI/Szigetváry Zsolt)

A közegészségügyi helyzetről szólva kiemelte, május 4-től több változás történt, amíg azonban az elhunytak számában nincs javulás, a korlátozásokat szükséges fenntartani. Vidéken elindult egyfajta nyitás, lehetővé vált pl. a vidéki szabad strandok látogatása. Müller Cecília most a vendéglátás újranyitásával kapcsolatban figyelmeztetett: a legionella baktérium nagyon kedveli a 20 foknál melegebb miliőt, így mivel sok helyütt sokáig nem nyitották meg a melegvízcsapot, figyelni kell arra, hogy a tartályokat megfelelően kezeljék. Ha sokáig nem használták, forró vízzel majd nagyon hideggel kell kezelni azokat, hogy a rendszerben ne maradjanak baktériumok. Mindenütt figyelni kell az alapvető szabályokra – jelezte, kiemelve: csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók. A benti helyiségek használata a megnyitott teraszok esetén is lehetséges, de állandó, alapos fertőtlenítés javasolt.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte: ma újra védőfelszerelést szállítanak ki: az alapellátóknak négy hétre elegendő szállítmányt juttatnak, de visznek szállítmányokat a szociális otthonokba is. Át kell térni azonban a felelős készletgazdálkodásra, amit a kórház- és (a szociális otthonokba kirendelt) intézményparancsnokok felügyelnek – mondta az ezredes.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, a korlátozások megszüntetése csak szigorú menetrendben történhet meg. Az operatív törzs naponta értékeli a rendelkezésre álló információkat, s rendre ezek alapján tesz javaslatot a kormánynak az intézkedések fenntartásával-megszüntetésével kapcsolatban.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés