2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újabb videokonferencián egyeztettek a kórházigazgatókkal

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a járványhelyzetet nemzetközi kitekintéssel is folyamatosan figyelve, monitorozva első pillanattól kezdve arra törekedett, hogy a magyar lakosságot minél nagyobb biztonságban és egészségi állapotban tudja, közli a szaktárca.

Mint írják: miközben Franciaországban napi száz halottról szóltak a hírek, Spanyolországban annak örültek, ha az elhunytak száma egy nap kétszáz alá csökkent, Magyarország minden eshetőségre felkészült, a legrosszabb forgatókönyvvel is számolva hozott intézkedéseket annak érdekében, hogy akkor se kelljen emberéletekről döntenünk, amikor idehaza a koronavus-fertőzöttek száma tömegessé válna. A vírus minden esetben saját életét éli, megfékezni csak úgy vagyunk képesek, ha az útjába folyamatosan akadályokat állítunk.  Az időben meghozott megfelelő döntéseknek és a lakosság fegyelmezett magatartásának köszönhetően az első nehézséget az ország sikeresen átvészelte, a járványgörbét ellaposítottuk.

Közép- és kelet-európai kitekintésben szinte egyedülálló módon sikerült szembenéznünk a járvánnyal. Ez vezethetett oda, hogy az új koronavírus-járvány második, az előzőnél enyhébb szakaszába léphettünk. Bár az első csatát megnyertük, de a biztonság kedvéért tartsuk szárazon a puskaport – mondta dr. Kásler Miklós miniszter azon az újabb videokonferencián, ahol dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen egyeztetett a kórházigazgatókkal 

A videokonferencia fő témája az egészségügyi ellátás újraindítása volt, melynek ütemezése a járványügyi helyzetet folyamatosan értékelve a tervek szerint négy lépcsőben történik majd, ennek előkészítésről rendszeresek a szakmai egyeztetések. Az Emmi vezetői eredményesség szempontjából a fokozatosságra, a körültekintésre, továbbá az intézmények, esetlegesen az egészségügyi ágazatok régión belüli együttműködésre hívták fel a figyelmet. A miniszter hangsúlyozta, nem lehet minden egyes esetre központi megoldást találni, ezért mindenki a saját felelősségének tudatában, a betegek érdekeit figyelembe véve cselekedjen. Emlékeztetett arra is, hogy a szerencsés járványgörbének köszönhetően rugalmasabb ágykapacitásra van lehetőség, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a járvány még tart, így erre a célra továbbra is biztosítani kell szabad ágyakat.

Az újraindítás kapcsán példának hozták fel az Egészségügyi Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozatának időközben tett módosított javaslatát, melyet érdemes mérlegelnie a többi tagozatnak is, hogy amennyiben szükségesnek érzik, menet közben változtassanak. Az újraindítást óvatos lépésekkel lehet megtenni, és teljesen természetes, ha menet közben lazításokra van lehetőség, mintsem utólagos szigorításokat kelljen bevezetni.

Az emberi erőforrások minisztere ebben a körben is elismerését és köszönetét fejezte ki a vérplazma-terápiás kezelések és a további innovatív reménykeltő terápiák kacsán. Mint mondotta, azok közül, akik a kezelésekben részesültek még senki nem halt meg, mi több egyre jobb egészségi állapotnak örvendenek.

A kórházak érdeklődésére a finanszírozással kapcsolatban arról tájékoztatták az intézmény vezetőit, hogy a járvány ideje alatt továbbra is átlagfinanszírozás van érvényben. 

A járvány terjedésének az elsődleges gátja továbbra sem a tesztelés, hanem a koronavírus- járvánnyal kapcsolatban hozott óvintézkedések betartása. Ugyanakkor egy negatív PCR-lelet nagyban hozzájárul a kockázat csökkentéséhez. Ezért is kap hangsúlyt az egészségügyben az egyéni védőfelszerelések megfelelő használata, továbbá az infekciókontroll szabályánakszigorú betartása.

A videokonferencia végén megköszönték az egészségügyben dolgozók lelkiismeretes, kitartó munkáját, akik a koronavírus-járvány közepette is helytállnak, zárul a tárca közleménye.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés