hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Jobb munkáért több pénz járna

Közszolgálat, bér, reform

Az orvosok, tanárok, hivatalnokok fizetését a jövő évtől az is meghatározhatja, milyennek ítélik meg munkájukat a betegek, a szülők vagy az ügyfelek. Az előkészítési fázisban lévő közszolgálati reform az állam alkalmazásában álló 800 ezer embernek biztonságot és kiszámítható életpályát, a lakosságnak minőségi orvosi ellátást és gyors hivatali ügyintézést jelenthet. Vadász János, a reform kidolgozásáért felelős kormánymegbízott szerint az elkövetkező hat-nyolc évben megháromszorozódhatnak a bérek, amelyek így az uniós szint alsó harmadát érhetik el.

Nemrégiben közvélemény-kutatást készíttettek a közszolgálat társadalmi megítéléséről. Hogyan látják az emberek a hivatalokban, kórházakban, iskolákban vagy a rendvédelemben dolgozókat? 

– Több mint húsz éve nem végeztek társadalomkutatást ezen a területen, ezért is különösen értékesek a mostani eredmények. Nyilvánvalóvá vált, hogy az állampolgárok többsége nem érzi magáénak a közszolgáltatásokat. A megkérdezettek szerint alig valamivel jobb, mint közepes a magyar közszolgálat színvonala. Az emberek a központi és a helyi közigazgatásban dolgozók munkáját tartották a legkevésbé kielégítőnek; a leginkább elégedettek – ez négyes osztályzatot jelent – a tűzoltókkal, a könyvtárosokkal, a mentősökkel és az orvosokkal voltak.

Ha az egészségügyre gondolunk, ma, a hálapénzről folyó viták közepette vajon más lenne az orvosok megítélése?

– Nem hinném. A hálapénz nem újkeletű dolog, létezett az elmúlt években is. A felmérés rámutatott: a társadalmi esélyegyenlőtlenségek növekedésével az emberek számára egyre fontosabbá vált, hogy bárki hozzájuthasson az egészségügyi és a szociális ellátáshoz, a kulturális alapszolgáltatáshoz, az oktatáshoz és zökkenőmentesen el tudja intézni hivatali ügyeit. Meggyőződésem, hogy karitatív eszközökkel nem váltható ki ez a rendszer, és nem is privatizálható, hiszen ez az esélyegyenlőtlenség konzerválása és az igazságtalanság tudomásul vétele lenne. Azt sem szabad elfelejteni, hogy sok kistelepülésen a megkapaszkodásnak, a boldogulásnak az utolsó esélyét adja, hogy létezik orvosi ügyelet, rendelő, könyvtár vagy iskola.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Joób Sándor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés